Register

GRATIS TJÄNST

Går en offertförfrågan

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare som lämnar offerter. Samtliga anslutna hantverkare är kvalitetssäkrade vilket get extra trygghet för dig som kund. Det är självklart helt kostnadsfritt att använda vår tjänst och du förbinder dig inte till något.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Sökresultat

  Eller välj i lista
  Din data skyddas

15 000+ kontrollerade företag     2 618 förfrågningar i December 2020

Någon i Göteborg la in en offertförfrågan för 5 min sedan

I April har Hantverkarna mycket att göra. Lägg in ditt uppdrag i tid

Du och 8 andra på sajten letar efter proffshjälp just nu

Rotavdrag

Rotavdraget eller som det också heter hus-avdrag är en skattereduktion som kan nyttjas vid om- och tillbyggnad av bostäder. Kravet på vilket arbete som räknas som ROT-arbeten har fastställts av Skatteverket. Avdraget gäller för själva arbetets utförande och innebär att husägaren enbart behöver betala halva arbetskostnaden upp till ett visst belopp. Resten betalas direkt av Skatteverket till hantverkaren.

Allmänt
ROT-avdraget gäller för hus eller bostadsrätt som innehavaren själv bor i eller vars föräldrar bor i. Det går även bra att nyttja ROT-avdraget för ett fritidshus som man själv äger. Däremot gäller inte ROT-avdraget vid nybyggnation eller för om- och tillbyggnader på hus som är yngre än fem år. Det går både att anlita en privatperson och ett företag för att få ROT-avdraget.

Vad räknas som ROT-arbeten
ROT-arbeten är sådana arbeten som görs i eller i direkt anslutning till ett bostadshus eller bostadsrätt. Det gäller till exempel:

 

 • sedvanliga om- och tillbyggnader till bostadshus
 • arbete installation av värmepanna, värmepump och bergvärme och jordvärme inklusive
 • grävning/borrning
 • installation av kaminer, kakelugnar och luftvärmepumpar
 • brunnsborrning och installation av filtreringsbädd och trekammarbrunn
 • installation av centraldammsugare
 • montering av markiser
 • dräneringsarbeten
 • elarbeten
 • fasadtvätt
 • nedgrävningar av ledningar för till exempel bredband, kommunalt vatten och avlopp, eller fjärrvärme
 • åtgärder på krypgrunder
 • radonsanering
 • skorstensarbeten


Det också finns en del undantag, som till exempel kostnader för arkitekt, trädgårdsarbete, uppfart, murar, stensättning, staket, asfaltering eller gångar. Det går inte heller att göra ROT-avdrag för installationer av vitvaror. För att ett garage eller en carport ska ge rätt till skattereduktion krävs att det är ihopbyggt eller byggs ihop med befintligt småhus.

Kostnader för balkonger för bostadsrätter ger inte heller rätt till skattereduktion, men väl på ett småhus.

Hantverkare med F-skattesedel
Avdraget fungerar som en direkt rabatt när en fastighetsägare anlitar ett företag och innebär att den som bygger om eller till ett hus enbart behöver betala för halva arbetskostnaden. Resten betalar Skatteverket ut efter det att fakturan betalats. Den som vill nyttja ROT-avdraget ska meddela hantverkaren i god tid. Han eller hon behöver få uppgifter om fastighetsbeteckningen och personnummer på den som äger fastigheten. Annars får hantverkaren inte ut ersättning för det avdrag som görs på fakturan.

Hantverkare med A-skattesedel
Det går att nyttja ROT-avdraget även om en privatperson anlitas. Avdraget gäller då den arbetsgivaravgift som annars skulle utgå vid anställningen. Avdraget redovisas sedan i en förenklad självdeklaration. För att redovisa avdraget rätt är det bäst att kontakta Skatteverket för besked.

Hur stor reduktion
Reduktionen på husarbeten, det vill säga hushållsnära tjänster och Rotavdrag tillsammans, är maximalt halva beloppet för arbetskostnaden inklusive moms till en kostnad om 50 000 kr per husägare. Om det finns flera husägare på samma fastighet har alla detta individuella takbelopp.

Men för att få ut det maximala beloppet i reduktion krävs också att den slutliga skatten, exklusive pensions- och kyrkoavgifter, som ska betalas för året uppgår till minst samma belopp. Det betyder att en person måste deklarera för ungefär 25 000 kr i inkomst per månad för att det ska vara möjligt att få den maximala reduktionen. Om inkomstskatten blir mindre än så blir också reduktionen för arbetet mindre. Den överskjutande kostnaden kan bli kvarskatt.

 

Vad det gäller avdrag för hushållsnära tjänster såsom flytthjälp och städhjälp så behandlas det på de här externa webbsidorna: Flytt & Städhjälp , Flytthjälp runt Stockholm

Senast inkomna jobb

 • Fönster / Fönsterrenovering

  Upp till nio fönster står omonterade i torr garage, önskar dessa monterade. Demontering och bortkörning av gamla fönster Önskar anbud för fullt färdigmonterade fönster inkluderat allt som går åt av material, resor och arbetskostnader.

  Osby
 • VVS-arbeten / Rördragning

  Det luktar väldigt äckligt under vasken. Det glappar mellan röret som går ner i avloppet och "förhållaren" som sitter utanpå, vilket kan vara en anledning.

  Lund
 • Snickeri / Montering

  Montering av en chinsstång/pullupbar i en betongvägg.

  Helsingborg
 • Murning / Plattsättning

  Jag behöver hjälp med att mura en ny skorsten då den nuvarande håller på att vittra sönder, byggd 1934/35. Den är ca 18 varv murstenar hög med en sk krona högst upp - det är alltså den synliga delen utanpå taket - murstocken ser ok inne i huset - murstocken fullt synlig på vinden - vad jag kan se. I april/maj ska jag lägga om taket, så att göra jobbet samtidigt vore väl bra, nyttja ställningar etc - taket är högt, 11 m till nocken och brant. Inga problem att möta upp för att titta på jobbet närsom. Huset ligger mitt emellan Munkedal och Hedekas, adress Gunnarsröd 26. //mvh Annika

  Munkedal
 • Elinstallation

  Villa med direktel. Elen fungerar i huset men inte till radiatorerna på övre plan.

  Sollentuna
 • Takarbeten / Hängrännor

  Hej! Vi skulle vilja få en offert på kostnaden för att byta tak på vårt gavelradhus, Stormvägen 233 i Luleå. Vi vill byta: Plåttak (grått standardtak) Reglar Kondensskydd Vindskivor Det är ett ”fattigmanstak” och vi önskar att få det utdraget på gaveln. Husets mått är 7,5 m (längd) x 10,5 m (djup) Det har två ”skorstenar” och en plåtklädd takkupa. På baksidan finns ett ”utstickande” förråd på cirka 1,5 x 1,5 m, som blir en förlängning av taket. På framsidan är väggen delvis indragen. https://www.hitta.se/kartan!~65.61923,22.16898,20z/tileLayer!l=1/tr!i=m9lzaoQm/search!i=1013438870!q=Stormv%C3%A4gen%20233%2C%20Lule%C3%A5!t=single!st=plc!a=65.61919:22.16891!ai=1013438870!aic=65.61919:22.16891?tl=1&zoom=16&center=65.61919,22.168915 1 Vad blir kostnaden för detta arbete? 2 Vad blir kostnaden om man lägger till att dra ut taket över uteplatsen vid den indragna väggen på framsidan? 3 När kan jobbet genomföras? Hälsningar Bo Fjällström 070-273 09 91

  Luleå
 • Snickare

  att laga ett hål i en gipsvägg som är ungefär 40x30 cm stort

  Växjö