Gör en offertförfrågan
Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare som lämnar offerter. Samtliga anslutna hantverkare är kvalitetssäkrade vilket get extra trygghet för dig som kund. Det är självklart helt kostnadsfritt att använda vår tjänst och du förbinder dig inte till något.
Vi har förmedlat cirka
5
4
3
0
uppdragsförslag den senaste månaden.
Ange ditt postnummer - Beskriv vad du vill ha hjälp med - Jämför och välj hantverkare
Börja här
Ange ditt postnummer
och få gratis offerter från hantverkare

Anlita elektriker / elfirma

Elektriker
Elektrikern är en av de viktigaste personerna vid en om- och tillbyggnad. Även om byggnationen i övrigt går att göra själv behövs en behörig elektriker som drar och ändrar elledningarna. 

När behövs en elektriker 
En elektriker behövs nästan alltid så fort ett hus ska byggas eller renoveras alternativt byggas ut. Det enda som en amatör får göra själv är att byta elkopplare och anslutningsdon för högst 16 A och 400 V samt ändra en fast anslutning till ljusarmaturer i torra och brandsäkra miljöer. Men även då krävs att personen i fråga vet vad han eller hon gör. För allt annat arbete krävs en behörig elektriker, vilket i princip betyder jämnt och ständigt. 

En husägare är också ansvarig för att elen är korrekt dragen, och det kan leda till stora problem om elen inte dras av en behörig person så det finns stor anledning att använda sig av en elfirma.. Risken för brand blir överhängande, och försäkringsbolaget kan i värsta fall låta bli att betala ut ersättning. Då får husägaren vara glad om ingen omkommer i branden. 

Typer av elektriker 
De elektriker som en husägare ofta kommer i kontakt med är installationselektrikern och serviceelektrikern. Installationselektrikern är specialiserad på att bygga nya elsystem medan serviceelektrikern kan sägas vara expert på att leta fel, laga elsystem samt uppgradera redan befintliga system. De flesta elektriker är med i ett och samma förbund: Elektriska installatörsorganisationen. 

Utbildning 
En elektriker går först gymnasiet med elinriktning. Därefter blir den blivande elektrikern lärling på en elfirma i minst 1 600 timmar enligt ett visst schema. Därefter ges elektrikern elcertifikat. Däremot får en elektriker inte kalla sig för professionell elektriker efter denna tid. För att få arbeta helt på egen hand krävs flera års erfarenhet. 

Det finns flera grader av behörighet inom elektrikerskrået. Den elektriker som har behörighet för alla typer av elarbeten har ett AB-certifikat. ABH- och ABL-certifikat ger nästan samma behörighet med små förändringar. Många andra servicetekniker och andra hantverkare har en så kallad svagströmsbehörighet. Behörigheten tillåter en person att installera fasta anslutningar till ett redan befintligt system, såsom vid installation av ved- och pelletspannor, fläktsystem, data och larmanordningar. Dessa behörigheter påbörjas med ett B. 

Att tänka på 
Det kan vara svårt att få tag på en elektriker och då det råder brist på elektriker kan kostnaden skena iväg för de som har tid. Då elektrikern måste komma för att installera elsystem och anslutningar, är det därför bra att vara ute i god tid. Begär alltid offert och genomgång samt att få se papper på behörigheten innan en elektriker anlitas. Kontakta gärna flera företag samtidigt för jämförelsens skull. Det kan löna sig.

Senast inkomna jobb

 • Bygga om / Bygga till

  Dra el på insidan av väggar i 5 rum. Dra in vatten och avlopp i kök, tvättstuga och badrum på första våning samt ett badrum på andra våning. (kommunalt vatten & avlopp vid tomtgräns). Golvvärme i badrum. Objektet är torp, torpargrund, timmergolv och -väggar.

  Tibro
  2018-03-18
  22:50
 • Byggare

  Bygga altan ca 50 kvm runt hus ca 0,8 m höjd.

  Nynäshamn
  2018-03-18
  21:22
 • VVS-arbeten / Rördragning

  lägga nya rör frostfritt från egen vattenbrunn för att kunna använda vatten året runt i sommarstuga som nu blir året tunt boende. Finns inga ritningar för rören som finns idag då den har tagits över från avliden släkting. Intresserad av prisförslag för helt arbete. Det är ca 10 meter mellan stugan och vattenbrunnen och ca 5 meter mellan pumpen som står egen byggnad.

  Karlskrona
  2018-03-18
  21:13
 • VVS-arbeten / Rördragning

  Installation av Biolan - gråvattenfilter. Dett behövs att dras rör från gammalt köksrör ner i källaren genom väg av mur + installation till Biolan och från biolan til gammalt avlop.

  Enköping
  2018-03-18
  20:51
 • Byggare

  Nedtagning af gips væg, 1 meter x 240. Opæstning af gips væg, ca. 1 meter x 240 Rum på 12 kvm. Målning tak vitt Målning väggar Egen indkøbt tapet på en vägg

  Vellinge
  2018-03-18
  20:47
 • VVS-arbeten / Rördragning

  Droppande kran i duschen

  Göteborg
  2018-03-18
  20:26
 • Grundläggning / Betongplatta

  bilverkstad garage 208 kvm ska byggas från 0 till slut eller med förslag.

  Umeå
  2018-03-18
  19:58
VILLKOR
Att göra en offertförfrågan på Hantverkare.se är kostnadsfritt.
Den som gör en offertförfrågan godkänner att vår samarbetspartner Dorunner skickar kontaktuppgifterna till företag som är anslutna till Dorunner och som matchar förfrågan.
Den som gör en förfrågan på Dorunner/Hantverkare.se är inte bunden att anlita ett företag.
Det är dock inte tillåtet att göra oseriösa eller påhittade förfrågningar, ett reellt behov av hjälp måste finnas.
Det är heller inte tillåtet att förtala någon person eller företag eller skriva olagliga och oetiska saker i en förfrågan.
Det finns inga garantier för antalet svar som genereras av en förfrågan.
Dorunner/Hantverkare.se garanterar inte relevansen i de svar som kommer utan matchar endast förfrågningar med företag baserade på val av kategorier och regioner.

Stäng detta fönster