Register

GRATIS TJÄNST

Går en offertförfrågan

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare som lämnar offerter. Samtliga anslutna hantverkare är kvalitetssäkrade vilket get extra trygghet för dig som kund. Det är självklart helt kostnadsfritt att använda vår tjänst och du förbinder dig inte till något.

Vad kan vi hjälpa dig med?

Sökresultat

  Eller välj i lista
  Din data skyddas

15 000+ kontrollerade företag     1 317 förfrågningar i November 2022

Någon i Göteborg la in en offertförfrågan för 5 min sedan

I April har Hantverkarna mycket att göra. Lägg in ditt uppdrag i tid

Du och 8 andra på sajten letar efter proffshjälp just nu

Anlita elektriker / elfirma

Elektriker
Elektrikern är en av de viktigaste personerna vid en om- och tillbyggnad. Även om byggnationen i övrigt går att göra själv behövs en behörig elektriker som drar och ändrar elledningarna. 

När behövs en elektriker 
En elektriker behövs nästan alltid så fort ett hus ska byggas eller renoveras alternativt byggas ut. Det enda som en amatör får göra själv är att byta elkopplare och anslutningsdon för högst 16 A och 400 V samt ändra en fast anslutning till ljusarmaturer i torra och brandsäkra miljöer. Men även då krävs att personen i fråga vet vad han eller hon gör. För allt annat arbete krävs en behörig elektriker, vilket i princip betyder jämnt och ständigt. 

En husägare är också ansvarig för att elen är korrekt dragen, och det kan leda till stora problem om elen inte dras av en behörig person så det finns stor anledning att använda sig av en elfirma.. Risken för brand blir överhängande, och försäkringsbolaget kan i värsta fall låta bli att betala ut ersättning. Då får husägaren vara glad om ingen omkommer i branden. 

Typer av elektriker 
De elektriker som en husägare ofta kommer i kontakt med är installationselektrikern och serviceelektrikern. Installationselektrikern är specialiserad på att bygga nya elsystem medan serviceelektrikern kan sägas vara expert på att leta fel, laga elsystem samt uppgradera redan befintliga system. De flesta elektriker är med i ett och samma förbund: Elektriska installatörsorganisationen. 

Utbildning 
En elektriker går först gymnasiet med elinriktning. Därefter blir den blivande elektrikern lärling på en elfirma i minst 1 600 timmar enligt ett visst schema. Därefter ges elektrikern elcertifikat. Däremot får en elektriker inte kalla sig för professionell elektriker efter denna tid. För att få arbeta helt på egen hand krävs flera års erfarenhet. 

Det finns flera grader av behörighet inom elektrikerskrået. Den elektriker som har behörighet för alla typer av elarbeten har ett AB-certifikat. ABH- och ABL-certifikat ger nästan samma behörighet med små förändringar. Många andra servicetekniker och andra hantverkare har en så kallad svagströmsbehörighet. Behörigheten tillåter en person att installera fasta anslutningar till ett redan befintligt system, såsom vid installation av ved- och pelletspannor, fläktsystem, data och larmanordningar. Dessa behörigheter påbörjas med ett B. 

Att tänka på 
Det kan vara svårt att få tag på en elektriker och då det råder brist på elektriker kan kostnaden skena iväg för de som har tid. Då elektrikern måste komma för att installera elsystem och anslutningar, är det därför bra att vara ute i god tid. Begär alltid offert och genomgång samt att få se papper på behörigheten innan en elektriker anlitas. Kontakta gärna flera företag samtidigt för jämförelsens skull. Det kan löna sig.

Senast inkomna jobb

 • Snickare

  Byta dörrkarm och tröskel i badrum. Har gammal standard på karm så det behövs sågas någon cm upptill för att få plats med ny karm. (Gipsvägg med träregel. Plasmatta uppvikt på gamla tröskeln.)

  Västerås
 • Snickare

  Hej! Jag undrar om ni har möjlighet att tillverka 2 stycken transportpallar? De kommer att användas för en transport av en tung maskin i Umeå Pall 1: Längd ca 480-490 cm Bredd: 190 cm Den behöver monterade ramper så att maskinen kan rullas på pallen. Pallen ska klara en vikt på 850 kg, det är 4 punkter som vikten fördelas på. Pall 2: Längd ca 290-300 cm Bredd: 100 cm Den behöver uttag för palldragare på långsidan av den Pallen ska klara en vikt på 150 kg, det är 4 punkter som vikten fördelas på. Transporten ska bokas i slutet av december. Hör av er med offert om ni kan ta detta jobb. Eller tipsa gärna om ni vet någon annan i Umeå som kan göra sådant. MVH Karin Johnsson Lager & Logistik Color System Scandinavia AB 08-52292345

  Umeå
 • Målning / Måleri

  Målning av lgh tak&lister samt 2 dörrar 52kvm

  Växjö
 • Energideklaration

  energideklaration hus 70 m2 enplans utan källare.

  Ragunda
 • Snickare

  Byta balkongdörr (ny finns på plats) och helst transportera bort den gamla

  Stockholm
 • Snickare

  Hej önskar offert på stomresning i Stockholm. Projektet bör ta ca 5 - 10 arbetsdagar. Personalen ska kunna läsa ritningar. Det är akut och stommarna måste upp inför besiktningen och därför önskar vi att starta redan på måndag, senast tisdag nästa vecka. Ritningar, godkänd byggställning och kran finns när vi når upp till plan 2. Önskar offert så snabbt som möjligt

  Haninge
 • Elinstallation

  Infraspegel 800W IP54 ska monteras i badrum 4 hål ska borras i kakel med silikon. Relä Salus SR868 10-15 cm från spegel till kopplingsdosa 10A jordfelsbrytare, handdukstork inkopplad. Plugg och skruv inklusive fästkonsoler med "borr bild karta" 8mm.

  Örebro