Register

Så väljer du rätt rotationslaser


Med en rotationslaser kan du se till att få en jämnare yta, få den där exakta lutningen som du vill ha eller matcha en viss punktnivå med en annan. Med hjälp av vår köpguide får du veta mer om hur rotationslasern fungerar och hur du bör tänka inför ett köp.

Redaktörens val:

Hitta den bästa rotationslasern

Innan vi går djupare in på laserns alla användningsområden ska vi först reda ut vad en rotationslaser är. Enkelt förklarat kan man säga att den består av en prisma som roterar väldigt snabbt. Tack vare den höga hastigheten kan du få en streckliknande laserprick i hela 360 grader, tillskillnad från exempelvis en krysslaser som endast visar streckade linjer på det område dit lasern riktas. Majoriteten av de flesta rotationslasrar kan nivellera automatiskt. Det innebär att den kan ställa in sig själv på en nollgradig lutning, även om den står på ett ojämnt underlag. Jämför man med t.ex. punktlaser och linjelaser så är denna variant en aning dyrare i inköp och de starkare laserljuset gör de mer välfungerande för utomhusarbete.

Marknaden erbjuder en rad olika typer av rotationslasrar att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilken som passar bäst. Bland dessa hittar du bland annat fallaser och planlaser.

  • Planlaser - Planlaser lämpar sig bäst när du vill skapa en rak linje som går i ett horisontellt läge. Lasern är roterande.
  • Fallaser - Fallaser kan ställa in sig på egen hand enligt den teknik som vi nämnde ovan, men den kan också ställa in ett fall i både x-led och y-led. Här finns det även vissa modeller som kan ställa in sig vertikalt.

Komplettera med en lasermottagare för optimal effekt

Har du aldrig använt dig av en rotationslaser tidigare kommer det inte ta lång tid innan du anser den vara din bästa vän. Speciellt om du är ute efter att jämna till ojämn mark eller yta. I främsta hand är den framtagen för att lämpa sig för utomhusbruk, men idag finns det många modeller som är lika bra för inomhusarbete. Med lasern kan du se till att spika upp tavlor rakt eller varför inte säkerställa att hyllan i sovrummet hänger snyggt.

Vi rekommenderar att du kompletterar din rotationslaser med en lasermottagare. Lasermottagaren säkerställer att du får en mätning som är mer precis. Detta är extra viktigt om du vill få en helt jämn yta, eftersom mottagaren visar dig hur mycket eller lite som du behöver gräva eller addera.

Välj en rotationslaser som passar dig

För att du ska veta vilken modell eller laser som just du bör välja behöver du först identifiera dina behov. Den laser som är perfekt för din kollega behöver inte vara den som är optimal för dig. Här kan det vara bra att börja med att skriva en kravlista på alla de funktioner som du vill att lasern ska ha. På så sätt får du ett bättre utgångsläge.

Trots att alla har sina egna personliga preferenser finns det tre saker som vi anser att alla maskiner bör ha för att kunna fungera för ändamålet.

  • Drivmedel
  • Laserstråle
  • Användningsyta

Just drivmedlet och användningsytan är extra viktiga att ha i åtanke. Drivmedlet är det som maskinen använder sig av för att fungera och är avgörande för hur länge du kommer kunna arbeta med rotationslasern. Väljer du en batteridriven har du fördelen att de är enklare att använda utomhus, nackdelen är förvisso att lasern behöver laddas med jämna mellanrum.

Gällande användningsyta behöver du säkerställa att rotationslasern kan avverka den yta som du vill arbeta med. Är det ett mycket stort byggprojekt där räckvidden är av högsta vikt behöver du kika lite extra på detta. Ju större räckvidd en laser har, desto större område kommer du också att kunna arbeta med på en och samma gång.


Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Rotationslasern är av lite dyrare slag om man jämför med många andra laserinstrument. De lite billigare varianterna ligger någonstans mellan 1000-2000 kronor, medan de dyrare kan kosta upp mot 6000 kronor och mer därtill.
  • Både ja och nej. Det beror helt på vilka funktioner som just du är i behov av och hur ofta du kommer använda dig av den. För enklare arbeten i hemmet behöver du ytterst sällan investera i en dyr laser på flera tusenlappar. Dessa lämpar sig bäst för grövre och större arbeten, t.ex. för att jämna ut en mycket stor yta mark.
  • Det är inget krav, men det kommer göra det mycket lättare för dig att se laserlinjen. Arbetar du utomhus kan solljuset påverka hur tydligt laserlinjen syns. Med hjälp av en mottagare kan du få en klar och tydlig linje när du arbetar under dygnets alla timmar.