Register

Säkerställ raka linjer med den bästa krysslasern


Ska du sätta upp nytt kakel, ny tapet eller hyllor i vardagsrummet? Då kommer du att ha stor användning av ett krysslaser. Här går vi igenom vad du bör tänka på inför ditt köp och vilka modeller som är bäst.

Redaktörens val:

Så väljer du rätt krysslaser

Vattenpass har länge varit ett mycket praktiskt och bra redskap när du vill säkerställa att en yta eller linje är helt plan, men ibland kan man behöva bättre mätningsfunktioner och en större precision än så. Att använda sig av laserverktyg var något som förr bara associerades med professionella hantverkare, men i takt med att marknaden blir större och priserna lägre har laserverktyget blivit en tveklös favorit hos många hemmafixare.

Krysslasern, eller korslasern som den också kallas, är betydligt enklare att använda sig av än vattenpasset. Här kan man t.ex. rita både lodräta och vågräta linjer, men man kan även projicera linjerna i upp till 360 grader. På så sätt kan du, med korslaser, får projicera linjer från en vägg till en annan. Vill du istället loda upp streck vid exempelvis dragning av kablar och rör, är en punktlaser det bästa alternativet. 

Så fungerar krysslaser

När du beger dig ut på marknaden för att hitta ett mätverktyg med laser kommer du att stöta på många olika typer av modeller. Du kommer troligtvis att hitta allt från krysslaser, laserpass och linjepass till rotationslaser, cirkellaser och kombilaser.

Korslasern lämpar sig bäst när du vill kunna projicera ett lodrätt eller ett vågrätt streck på väggen. Precis som namnet beskriver kan linjerna även projiceras åt båda hållen samtidigt, precis likt ett kors. Detta kan du t.ex. ha användning för om du vill sätta upp ett föremål precis i mitten av en vägg. Tittar man på de billigaste modellerna behöver du oftast själv ställa in linjerna så att de blir helt vågräta och lodräta, men de mer moderna och högkvalitativa alternativ är självnivellerande. Det innebär att lasern använder sig av en gyro som är inbyggd.

När det gäller nivellering finns det dock en del saker att tänka på inför ett köp.

  • Nivelleringsintervallen - Vilken lutning kan lasern göra på egen hand?
  • Nivelleringstiden - Hur snabb/långsam är korslasern på att nivellera?
  • Nivelleringsnoggrannhet - Vilken felmarginal finns?

Satsa på funktioner som är viktiga för dig

Laserverktygen som finns idag är fulla med bra och riktigt praktiska funktioner. Innan du gör ditt val är det viktigt att fundera på vad som är viktigt för dig och vilka funktioner som du tror kan komma till användning. Frågar du oss skulle vi säga att det finns tre funktioner som är extra bra och som du bör hålla utkik efter. Det är naturligtvis inget måste, men det kan bidra till att du får en lasermätare som du har större användning för och som verkligen kommer att underlätta arbetet för dig.

  • Gyrolarm - Ett gyrolarm ser till att informera dig när lutningen på korslasern blir alldeles för stor. Om lutningen blir för stor kan lasern inte projicera vågräta och lodräta linjer och det är naturligtvis något som du behöver veta. Larmet kan komma i form av ett pip, men genom att linjer slutar att projiceras helt.
  • Pendellås - Ett pendellås säkerställer att din laser transporteras på ett mycket tryggare och säkrare sätt. Låset minskar risken för att pendeln ska hänga fritt och på så sätt skadas, men lämpar sig även bra när du vill placera laserlinjen som du själv önskar, oavsett vilken lutning du vill använda dig av.
  • Valet av ljus - När man hör ordet laser är det lätt att associera detta med ett ljus som är rött, men sanningen är att allt fler lasermätare idag tillverkas med ett grönt ljus. Orsaken till detta är helt enkelt för att människans ögon har lättare för att uppfatta gröna ljus jämfört med röda. Vilket du väljer beror främst på dina egna preferenser, eftersom båda är minst lika effektiva.

Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Du har nytta av en krysslaser i många olika situationer. Det kan handla om att du vill sätta upp en tavla och säkerställa att den hänger rakt, att du vill bygga en terrass med spikraka linjer eller om du vill bygga en bokhylla, skåp eller sätta upp hyllor.
  • Hur mycket du kommer betala beror på hur högkvalitativ korslaser du vill ha. Det finns modeller för några enstaka hundralappar och det finns modeller för 1000 kronor och uppåt.