Register

Enklare rördragning med den bästa punktlasern


En punktlaser är oumbärlig om du ska mäta med hög precision, långa avstånd eller om du ska göra geometriska mätningar. Här har vi tagit fram de bästa modellerna just nu, men även en köpguide så att du kan lära dig mer om punktlaser.

Redaktörens val:

Att hitta den bästa punktlasern

När du ska välja punktlaser finns det en hel del saker att tänka på. Till skillnad från rotationslasern, använder sig punktlasern av ett statistik ljus, istället för en roterande prisma. Mätningsverktyget är utmärkt när du vill säkerställa att du hittar rätt punkt när du vill dra en ledning eller en kabel. Många varianter låter dig även loda punkter från golv till tak.

Hur mycket du är beredd att betala eller vilken design som du vill att lasern ska ha är personliga preferenser. Designen har sällan någon koppling till hur bra lasern är, men det har däremot priset. De billigare och lite enklare modellerna måste du nivellera på egen hand, medan lite dyrare och högkvalitativa modeller kan klara av detta automatiskt. Genom att ha en inbyggd gyro kan punktlasern själv se till att ge dig korrekta och raka linjer, även den står placerad på ett ojämnt underlag.

Tre viktiga mått för nivellering

Det finns tre mått som vi anser att du bör ha kunskap om när du ska köpa en punktlaser. Vi berättar mer om dessa nedan.

  • Nivelleringsintervallen visar hur stor lutning lasern kan reglera sig efter automatiskt. Det vanligaste är +/- 4 lutningsgrader.
  • Nivelleringstiden visar hur lång tid nivelleringen tar. Denna tid brukar anges i sekunder.
  • Nivelleringsnoggrannhet beskriver hur stor felmarginal som du kan räkna med.

Nivellera själv eller inte - vad är bäst?

Att investera i en punktlaser som du måste nivellera själv är fullt möjligt och lämpar sig bra för den som inte vill betala för mycket för instrumentet eller som helt enkelt vet mig sig att man kommer arbeta på en helt plan yta. Är det däremot så att du vill använda dig av punktlasern utomhus eller på ytor som är ojämna är det rekommenderat att välja en självnivellerande modell. På så vis slipper du oroa dig för att inställningarna har blivit fel eller hela tiden behöva utföra justeringar för att matcha underlagets lutning.

Vilken punktlaser ska man välja?

En punktlaser kan användas i många olika situationer, men eftersom den är specifikt framtagen för att vara ett hjälpmedel vid rör och kabeldragning lämpar den sig bäst även i dessa sammanhang. Det innebär dock inte att du behöver vara en professionell VVS-montör eller elektriker för att ha användning för den, vilken du ska välja beror dock på hur din budget ser ut och vilka tekniska funktioner som är viktiga för dig.

Till skillnad från många andra mätningsverktyg är punktlasern på ett sätt mycket enkel i sin utformning. Även de allra billigaste modellerna har de grundläggande funktionerna att kunna förlänga en punkt till en annan eller loda från golv till tak. Skillnaden ligger dock främst i hur snabb nivelleringstid som instrumentet har, vilken noggrannhet som finns samt vilken nivelleringsintervall som gäller. Ska du använda dig av din laser professionellt i arbetslivet rekommenderar vi att du satsar på en dyrare modell med en lång garantitid. Ska du däremot bara använda den för att sätta upp armaturer i hemmet eller vill mäta avstånd från en punkt till en annan fungerar det minst lika bra med ett billigare alternativ.

Laser med grönt ljus kan vara att föredra

Under en mycket lång tid var det endast röda laserstrålar som användes för mätinstrument, men på senare tid har det även börjat dyka upp gröna laserstrålar på marknaden. Studier har visat att gröna laserstrålar är mycket enklare för ögat att upptäcka och på så vis blir instrumentet mer användarvänligt. Det gröna ljuset är också lättare att se i både dagsljus såväl som skymning. Vad du väljer är dock en smaksak. Både gröna och röda strålar är enkla att upptäcka, men det kan vara bra att ha med sig detta när det är dags att göra ett köp. Står du och velar enbart på grund av färgen? Välj den gröna!


Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Vi rekommenderar att du sätter en budget innan du börjar titta på olika modeller och varumärken. Priset kan nämligen variera kraftigt. Billigare modeller hittar du för ca 1000-2000 kronor, medan dyrare kan kosta allt från 4000 kronor och uppåt.
  • Punktlasern lämpar sig utmärkt när du vill mäta avståndet från en punkt till en annan, vill loda från tak till golv eller vill veta exakt vart du ska gå in när du ska lägga kablar och rör.