Register

Hitta den bästa motorsågen 2024


Med en motorsåg kan du utföra enklare arbeten i ditt hem eller i din trädgård, men vilken är bäst och vilken ska man välja? Ta hjälp av vår köpguide för att hitta den som är bäst i test.

Redaktörens val:

Vägen till rätt motorsåg

Går man tillbaka i tiden och tittar på de traditionella motorsågarna drevs dessa nästan enbart med hjälp av en bensinmotor. Riktigt så ser det inte längre ut och idag kan du hitta elmotorsågar som drivs med både sladd eller batteri. Just de batteridrivna modellerna har blivit otroligt uppskattade, främst för att batteriet är kraftfullt, men också för att de är billigare i inköp. Än idag är det dock bensindrivna modeller som överlägsna när det kommer till kraft, men de egenskaper som elmotorsågen har väger för de flesta tyngre.

Vilken modell som passar dig bäst beror på ett flertal olika saker. Bland annat beror det på vad det är för typ av arbete som du ska använda den till. Är det stora och tjocka träd som ska fällas gör du rätt i att välja en bensindriven, medan mindre träd och enklare sågarbeten lämpar sig bäst för den el- eller batteridrivna.

Motorsågens användningsområde

En motorsåg kommer vara mycket användbar om du har hus med trädgård eller om du äger mark som med jämna mellanrum behöver röjas upp. Motorsågen är det perfekta redskapet om du ska fälla träd eller kapa stora, grova grenar. Till häckar är det bättre att använda sig av en motordriven häcksax som är anpassade för den typen av arbete. Det är också många som använder sig av motorsågen för att kapa upp virke.

Skaffa ett motorsågskörkort för ökad säkerhet

I Sverige är det inget krav på att du måste ha en dokumenterad utbildning för att kunna fälla träd på din tomt, men det gör inte motorsågen till ett säkert och tryggt redskap. Är den felaktigt hanterad kan det innebära livsfara och varje år sker hundratals olika olyckor och skador som är relaterade till just användning av motorsåg. Att arbete med så kraftfulla verktyg kräver stor försiktighet, säkerhet och kunskap. Även om du enligt lag inte behöver ha någon utbildning kan det vara en god idé att investera i ett motorsågskörkort. Med ett sådant kan du inte bara stärka kunskapen kring redskapet, utan du kan också minska risken för olyckor och problem. En annan positiv fördel är att du har rätt att använda dig av verktyget på andra människors tomter, t.ex. för att hjälpa grannen att fälla ett träd.

Komplettera med god skyddsutrustning

När du använder dig av en motorsåg är det mycket viktigt att du är skyddad och för det finns bra skyddsutrustning att använda sig av. Här nedan listar vi vilken utrustning som du bör satsa på för att minska risken för skador av grenar, flisor eller stammar.

  • Sågskyddsbyxor
  • Sågskyddsstövlar
  • Hörselskydd
  • Hjälm
  • Visir
  • Arbetshandskar

Vilka funktioner är viktiga för dig?

Batteri- eller bensindrivna sågar i all ära, men vilka funktioner är det som just du behöver? Funktionerna kan variera väldigt kraftigt mellan olika modeller, varumärken och tillverkare. Det är genom dessa som du kommer att kunna styra hur bra användarupplevelse du får. Den vanligaste funktionen är start- och stoppknappen, men det finns fler än så!

Många sågar gör det t.ex. möjligt för dig att kunna variera din svärdslängd. På så sätt är det lättare att använda sig av den vid olika arbetsuppgifter. Genom att välja en modell som låter dig justera detta kan du välja en kortare längd när du ska utföra kvistning, medan en mer tilltagen svärdslängd passar bra vid riktigt grova träd. Tittar man på de lite lyxigare och mer exklusiva sågarna finns ytterligare en funktion som är värd att nämna. Denna funktion är ett uppvärmt handtag som ger ett bra och säkert grepp under vintertid.

Underhåll ger en längre livslängd

Det räcker inte bara med att damma av motorsågen efter varje användning och hoppas att den kommer hålla länge. En motorsåg är för många en stor investering och då är underhåll A och O i frågan. Något som vi rekommenderar att du tittar extra mycket på är kedjan. Den ska vara så lätt som möjligt för dig att spänna, eftersom du kommer få utföra detta med jämna mellanrum. Hittar du en modell med en verktygslös kedjespännare är detta att föredra.

Även luftfilter och tändstift ska vara enkelt att rengöra och du ska på ett snabbt och smidigt sätt kunna fylla på med olja. Kom ihåg att du kan behöva slipa kedjan regelbundet, t.ex. med en rundfil eller en kedjeslip.


Redaktionen
Hantverkare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Du väljer helt enkelt den som är bäst för dig och den som har de funktioner och den kraft som du behöver för det du planerar att använda sågen till.
  • Har du valt att köpa en motorsåg som är bensindriven så har denna antagligen en tvåtaktsmotor. Till dessa motorer fungerar det bra med akrylatbensin 2-takt.
  • Batteridrivna motorsågar är mycket populära och uppskattade, men om de är de bästa för dig är svårt att säga. Fördelen är att du slipper krångla med förlängningssladdar och kablar, medan nackdelen är att du måste ladda upp den med jämna mellanrum.