Register

Häcksax bäst i test 2024


Under sommaren måste häckarna trimmas och klippas, både för att växa sig starkare och för att inte bli för höga. Gamla grenar måste tas bort för att inte ta energi av de friska. Investera i en bra häcksax oför att hålla trädgården i trim.

Redaktörens val:


Häcksaxar får pli på spretiga häckar men det gäller att du hittar rätt modell som förser dig med rätt teknik. Den tiden som gäller för häckklippning är juni, juli och augusti samt någon gång mellan vinter och vår. Häcksaxen är egentligen en ganska enkel produkt med en motor och en slags klinga eller svärdliknande blad med piggar som skär av grenarna och trimmar häcken. Saxen innehåller också diverse funktioner.

För att din prydligt klippta häck ska få den uppmärksamhet som den förtjänar, kan du med fördel se till att resten av trädgården ser lika vältrimmad ut. Med välklippt gräs kommer helhetsintrycket höjas, använd gärna en grästrimmer för att putsa till kanterna och klippa gräset i de trängre utrymmena.

Vilken häcktyp har du?

Valet av häcksax står i förhållande till vilken typ av häck du ska klippa. Vissa typer kräver en starkare sax medan andra kan godta en enklare variant.

Häckar som klarar en enklare häcksax:

 • Måbär
 • Liguster
 • Tuja

Häckar som klarar en enklare häcksax:

 • Hagtorn
 • Lagerhägg

Det är bland annat grenarna du ska titta efter och hur tjocka de är. Kraftigare häcksaxar ska klara av att kapa tjockare grenar, detta eftersom det redan krävs ganska mycket av dig som klipper. Det tunga arbetet underlättas om du har en grov häcksax som gör att det löper på utan problem. Ofta brukar saxar som får svårt med en del grenar att sluta gå av sig själva eller börja göra konstiga ljud ifrån sig för att visa att grenarna är för otympliga eller tjocka.

Häcksaxar – varianter på marknaden

Häcksaxar finns att köpa som bensindrivna, batteridrivna eller nätanslutna samt manuella. De manuella fungerar för dig med mycket små häckar eller lite att klippa. Ett tips är att köpa en manuell häcksax enbart för att trimma till häcken en smula då och då. Jobbet blir alldeles för tungt annars.

Om du har en riktigt stor häck med mycket att klippa bör du satsa på en proffsig bensindriven variant. Då slipper du springa och ladda batteriet. Dock kommer du långt på en batteridriven häcksax om du har en normalstor trädgård med en vanlig häck i normal storlek. Det ska dock till att nämnas att dagens batteridrivna häcksaxar är populära, även för dem som har en större trädgård. Det går att hitta många avancerade varianter med lång batteritid så att du hinner klippa klart utan att stressa.

Har du en liten häck som inte är så hög och som har ett uttag relativt nära sig, kan en nätansluten häcksax räcka gott och väl. Tänk dock på hur lång sladden är och ha en förlängningskabel till hands så att du inte står med en halvklippt häck och saxen inte kommer åt längre än vad kabeln räcker.

Det som också är viktigt att tänka på om du använder en nätansluten modell, är att undvika att klippa av kablarna när du vrider och vänder på dig vid häcken. Se till att skydda kabeln eller håll ögonen på hur den hänger hela tiden.

Ergonomiska egenskaper

När du köper häcksax måste du tänka på att köpa en med greppvänligt handtag och ergonomiska egenskaper överlag. Att stå med den i handen under lång tid och göra både horisontella och vertikala klipp gör att du kan få rejält ont i handen. Välj en variant med bra handtag och lättåtkomliga knappar för de olika funktionerna. En bra viktfördelning är också A och O.

Olika häcksaxar kommer med olika funktioner och design, såsom:

 • Olika längd på svärdet
 • Olika design på knivtänderna
 • Vinklade knivar
 • Dubbelt grepphandtag eller vridbart handtag
 • Extra tystgående motor

Vilken modell som passar dig bäst handlar om rätt balans mellan styrka, ergonomi, design och varumärke samt priset givetvis. Titta på häcken och fundera hur tjock den är samt hur ofta du klipper den – och hur länge det brukar ta att klippa den.


Redaktionen
Hantverkare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Här är det dina behov och häckens utseende som spelar in. Tjockare grenar och en större och bredare häck kräver i regel en starkare sax med ordentliga knivtänder.
 • Ta hänsyn till din arbetsförmåga och häcktypen när du väljer mellan batteridriven, bensindriven, eldriven eller manuell. En vanlig villaägare med normalstor tomt brukar välja en batteridriven medan små häckar brukar bli klippta ganska bra med en eldriven med sladd.
 • Båda kan ha sina för- och nackdelar men ju bredare häcken är desto bättre är det med ett längre svärd med kraftiga knivtänder. Dock gör det längre svärdet häcksaxen mer otymplig och svårhanterlig. Gör en avvägning och testa dig fram.