Register

Bäst i test grästrimmer


En gräsklippare räcker inte alltid för att hålla din trädgård fin och prydlig. För kantklippning och trimning behöver du en ritkigt bra grästrimmer - här har vi valt ut de bästa modellerna just nu.

Redaktörens val:


Om du har en trädgård som du behöver kantklippa och vill göra perfekt har du kommit till rätt plats. En grästrimmer är ett mångsidigt verktyg som är perfekt för att skapa en vacker och enhetlig trädgård. Med detta verktyg kommer du kunna trimma alla platser utan problem, som till exempel grov vegetation, ojämn terräng, runt rabatter och staket - det vill säga platser som du inte kommer åt med en vanlig gräsklippare. Du kan använda en grästrimmer för alla trädgårdsstorlekar. Oavsett om du har en liten eller stor trädgård är en grästrimmer utmärkt för att hålla den i perfekt skick. När du ska handla en grästrimmer finns det några grundläggande faktorer du bör hålla koll på, vilka är följande:

 • Batteri, bensin eller elektrisk.
 • Bekvämlighet.
 • Skärbredd.
 • Storlek och vikt.

Fortsätt läsa för att se närmare på dessa grundläggande faktorer!

Fyra faktorer att beakta när du handlar en grästrimmer

1. Batteri, bensin eller elektrisk - En viktig faktor att beakta är hur du vill att din grästrimmer ska drivas på. Du har tre olika alternativ att välja mellan med sina respektive fördelar:

 • Batteridriven. Batteridrivna modeller är inte bara sladdlösa utan också mycket tysta. Det är ett perfekt alternativ om du har en stor trädgård eller saknar tillgång till ett eluttag. Dessa är vanligtvis lättare än de bensindrivna och sladdanslutna modellerna. Så länge du ser till att ladda den kan du utföra både lätta och tunga trädgårdsuppgifter med den. Om du vill ha en modell med extra lång drifttid kan du köpa en tung modell med bra batterikapacitet.
 • Bensindriven. Bensindrivna modeller är den mest kraftfulla typen av grästrimmer och kostar lite mer än de batteridrivna och sladdanslutna. Dessa är gjorda för att trimma stora ytor med långt och tjockt gräs. Se till att använda ordentligt hörselskydd eftersom de kan vara ganska bullriga.
 • Eldriven. Att använda en eldriven grästrimmer som du ansluter till ett eluttag har många fördelar, inte minst för att dessa modeller generellt sett är billigare. Dessa modeller är nästan lika kraftfulla som de bensindrivna fast väger mindre och är enklare att underhålla.

2. Bekvämlighet - Att trimma gräset kan vara ansträngande så se till att du använder en bekväm grästrimmer som passar dig. Vissa modeller har justerbara handtag som gör den bekvämare att använda under längre stunder. Om du är lång kommer du att ha stor nytta av en justerbara handtag för att slippa sträcka dig. Håll utkik efter handtag som du enkelt kan justera för att passa din höjd.

3. Skärbredd - En viktig komponent på en grästrimmer är dess skärbredd. Oavsett om du har en liten trädgård eller en stor tomt behöver du ha rätt skärbredd. En stor skärbredd innebär att du trimmar mer gräs snabbare medan en mindre är mer användbar vid svåråtkomliga områden. Se på följande mått som referens:

 • 20 till 30 centimeter - passar bra för lite gräs och mindre gräsmattor.
 • 30 till 40 centimeter - perfekt för tjockt gräs och medelstora gräsmattor.
 • 40 centimeter och mer - utmärkt för stora trädgårdar med tjockt och övervuxet gräs.

4. Storlek och vikt - Storleken och vikten på din grästrimmer har utan tvekan en stor betydelse. Kom ihåg att du kommer att hålla den precis ovanför marken. Även om modellen du väljer är lätt att hålla i början kan det efter en stunds användning bli ansträngande. Att trimma en trädgård tar tid och kan efter en stund bli tröttsamt för armar, axlar och rygg. Ett tips är därför att hålla koll på modeller med två handtag för att få mer kontroll och rörlighet. Med två handtag blir det mycket smidigare för dig att röra dig framåt, bakåt och åt andra riktningar. Det bästa är ha justerbara handtag då det ger en optimal balans och att du klarar av tyngre modeller bättre.


Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Du bör alltid använda skyddsglasögon, hörselskydd och lämpliga handskar när du arbetar med en grästrimmer. Vidare är det också bra att använda arbetsbyxor och skyddsskor för att maximera ditt skydd mot potentiella skador.
 • Rengör din grästrimmer emellanåt med en fuktig trasa och lite tvål utan att låta vatten komma in i elektroniken. Dock bör du inte använda rengöringsmedel eftersom dessa kan skada verktygets plastdelar.
 • Se till att hålla maskinen på visst avstånd med trimmerhuvudet riktat bort från din kropp. Flytta och låt trimmerhuvudet knappt vidröra marken över området som ska trimmas med en mjuk svepande rörelse.