Register

Gör arbetet enklare med den bästa varmluftspistolen!


En varmluftspistol är ett smart verktyg som har många användningsområden. Här kan du lära dig mer om varmluftspistolen och ta reda på vilka modeller som är bäst i test.

Redaktörens val:


En varmluftspistol kan på många sätt liknas med en vanlig hårfön, men skillnaden är att pistolen kan bli betydligt mycket varmare. Detta verktyg kan komma riktigt bra tillhands om du behöver värma upp någon material snabbt eller om du arbetar med krympslangar och PVC. I denna köpguide kommer vi ge dig alla tips som du behöver inför ditt köp.

Vad är en varmluftspistol?

En varmluftspistol är ett behändigt eldrivet handverktyg med många olika användningsområden. Till utseendet påminner den om en limpistol, med ett cylinderformat munstycke ur vilket det kommer het luft. De flesta varmluftspistoler kan man även köpa till extra munstycken som är speciellt anpassade efter olika ändamål. Detta verktyg kan användas till flera olika typer av projekt, alltifrån att ta bort gammal färg till att foliera bilen eller mjuk svetsning. Här följer några vanliga användningsområden för varmluftspistolen.

Ta bort färg

Du kan enkelt ta bort färg på snickerier med en varmluftspistol. Värm färgen tills dess att den börjar resa sig, sen är det bara att skrapa bort färgen. Ibland kan du behöva upprepa proceduren, speciellt om det är målat i flera lager. Upprepa tills dess att du fått bort all färg.

Ta bort limrester

Om du exempelvis tagit bort en gammal heltäckningsmatta blir det gärna limrester kvar. Detta sitter som berget och är svårt att få bort. Att slipa bort limmet rekommenderas inte eftersom limmet kan innehålla giftiga ämnen som hamnar i slipdammet. Genom att värma upp limmet och sedan skrapa bort det får du enklare bort allt lim på ett säkert sätt.

Tina

Tina upp vattenrör som fryst till, det fungerar också bra att tina upp exempelvis hänglås eller liknande med varmluftspistolen. Använd dig av ett högt luftflöde med låg temperatur för denna typ av arbetsuppgift.

Böja

Du kan forma, kröka och böja olika typer av rör genom att först värma upp materialet. Tänk på att fylla slangar och rör med sand innan du börjar värma upp dem, annars är risken att de klibbar ihop på insidan vilket är svårt att åtgärda.

Avlödning

Olika elektriska komponenter kan du justera och montera isär genom att värma upp svetspunkten tillräckligt så att tennet till slut lossnar.

Foliering

Vad du än ska foliera så kommer det bli mycket lättare om du har en varmluftspistol till hjälp. Genom att värma upp plasten samtidigt som du fäster den kommer du undvika fula veck och bubblor.

Så hittar du rätt varmluftspistol för ditt ändamål

För att kunna hitta den bästa varmluftspistolen för ditt ändamål behöver du först fundera på vad du vill använda den till. Genom att ta reda på detta kommer det att vara enklare för dig att veta vilken användarvänlighet och prestanda som är ett måste. Här nedan har vi tagit fram tre punkter som vi anser är extra viktiga att ha i åtanke.

  • Prestanda
  • Användarvänlighet
  • Pris

Vilken prestanda en varmluftspistol har ligger till grund för hur låga och höga temperaturer som den kan uppnå, men prestanda innebär också luftmängd och lufttillströmning. Det kan vara bra att titta på hur höga temperaturer som är möjliga och hur många olika steg och inställningar du kan göra däremellan.

Utöver prestanda är priset något som vi också vet att du kommer tänka på. Det är inte ovanligt att vilja komma undan så billigt som möjligt och samtidigt få en pistol av så hög kvalitet som det bara går. Den kombinationen är svår att få ihop, eftersom ett högt pris oftast är associerat med högre kvalitet, både i tanke och i praktik. Vi rekommenderar att du sätter en budget för hur mycket din varmluftspistol får kosta dig. På så sätt kan du snabbare sålla bort de modeller som inte går hand i hand med din plånbok.

Satsa på säkerheten vid användning

En varmluftspistol kan komma upp i mycket höga temperaturer och det innebär att verktyget kan bli en säkerhetsrisk om något eller någon kommer emellan. Det är inte ovanligt med temperaturer på 500 grader och uppåt. Om värmen träffar dig, en annan person eller ett material som inte ska behandlas finns det stora risker för brand och brännskada. Se därför till att du arbetar på en skyddad plats och att det inte finns något i närheten som kan förstöras eller skadas. Vi rekommenderar att du även väljer att använda dig av ett par riktigt ordentliga och bra skyddshandskar under hela arbetets gång.


Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • För oss var det självklart att prestanda för en varmluftspistol inkluderar saker som effekt, luftflöde och temperatur. Genom att titta på dessa är det lättare att veta vilken du ska välja.
  • Svaret beror helt på vilken modell och vilket varumärke som du vill använda dig av, men det är inte ovanligt att de kan komma upp i cirka 500-600 grader utan några större problem. Sen finns det även varmare pistoler än så som är framtagna för riktigt hårda och grova material.
  • Absolut! Alla de varmluftspistoler som vi har listat i vårt bäst i test riktar sig till människor som vill använda dem för privat bruk. Du behöver inte ha någon utbildning för att kunna använda dig av den, men vi rekommenderar ändå att du ser till att ha rätt skyddsutrustning och att du läser igenom bruksanvisningen noga innan du kommer igång.