Register

Vilken spis ska du välja? Vi har svaret!

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Istället för att köpa en ugn och en häll separat kan du tjäna på att köpa en komplett spis. Genom att fundera på vilken energikälla som du vill använda dig av, vilken typ av matlagning du vill utföra och hur stor spisen ska vara är det lättare att hitta rätt. Denna enkla och smidiga köpguide är allt du behöver för att hitta din idealspis.

Redaktörens val:

Bäst i test
Bäst i test

Bredeco
BCPK1200W

Bredeco
BCPK1200W

Produktegenskaper

Produktöversikt


Bäst i test köpguide för din nya spis

Att uppdatera spisen i ditt hem är en av de bästa saker du kan göra för ditt kök. Inte nog med att en ny spis ser fräsch och mer exklusiv ut, den kommer också att bidra till en bättre livskvalitet. Orsaken till varför man vill göra ett byte kan bero på många olika saker. Det kan till exempelvis handla om att man vill gå från keramikspis till gasspis eller att man vill slippa ha häll och ugn på olika platser. Det kan naturligtvis även handla om att den gamla har blivit sliten och inte längre är lika effektiv. Oavsett varför man vill köpa en ny är frågan nästan alltid densamma - vilken ska man välja och hur ska man tänka?

Storleken är mycket viktig

Idag finns det spismodeller i alla möjliga storlekar och det är viktigt att du väljer en som passar din vardag och livsstil. Är det så att ni är en stor familj kommer ni naturligtvis också behöva en större modell eller kanske till och med en dubbelugn för att få plats med all mat samtidigt. Dock måste du också ta hänsyn till det utrymme i köket som du har. Bor du trångt kanske inte den allra största modellen är att rekommendera, medan en liten inte kommer passa in i kök med mer utrymme. De vanligaste storlekarna är 60-70 cm, men det finns även mindre alternativ på 50 cm eller större på upp till 150 cm.

Vilken häll ska man satsa på?

Idag finns det spisar med alla möjliga typer av hällar. Du hittar bland annat gjutjärnsplattor och keramisk häll, men också induktionshäll och gashäll. Här nedan berättar vi lite mer om de olika alternativen.

  • Induktionshäll - Ett bra val för den som vill ha omedelbar värme. Du behöver bara nudda vid kontrollen och därefter aktiveras och agerar hällen. På så sätt får du den exakta värme som du vill ha.
  • Keramisk häll - Keramiska hällar är praktiska och värmer upp pannor och kastruller snabbt. De är även mycket duktiga på att hålla värmen jämn under hela matlagningen.
  • Gjutjärnsplattor - Förr var detta ett vanligt alternativ, men idag är de inte lika populära. Om du vill ha ett enkelt alternativ där du inte behöver fundera på elektroniska och tekniska funktioner är detta ett bra val.
  • Gashäll - Vill du komma upp i riktigt hög värme och laga mat som proffskockarna är det gashällen du bör satsa på. Här kan du få full kontroll över värmen, vilket är utmärkt för all typ av maglagning. Gasugnar kan dock vara svåra och därför rekommenderas varmluftsugn.

Smarta och praktiska funktioner

De moderna spisar som finns idag kan inte bara hjälpa dig att tillaga mat, utan de kommer också med modern teknik som gör matlagningen mycket enklare och roligare. Du kommer bland annat att se att det finns ett flertal funktioner och finesser som du kan använda dig av. Några exempel är inbyggda termometers, grill-funktion, ånga som gör maten saftigare och möjlighet att justera temperaturen digitalt. Vilka funktioner just du får tillgång till beror främst på vad det är för modell som du väljer. En gasugn kommer t.ex. inte att kunna ge dig samma jämna tillagning som en varmluftsugn, eftersom värmekällan endast finns längst ner i ugnen. Läs på om de olika för- och nackdelarna med alternativen så hittar du säkerligen en ny favorit!

Vanliga frågor och svar

Att köpa en ny spis är inte det allra lättaste och ibland har man ett flertal frågor och funderingar. Vi har plockat fram de vanligaste frågorna och besvarat dessa, för att göra din beslutsprocess lite enklare.

1. Kan man köpa häll och ugn separat?

Det kan du göra. På så sätt kan du sätta ihop din alldeles egna favorit. Observera att det dock oftast är mycket dyrare och du får inte en allt i ett lösning, något som spisen kan ge dig. Idag finns det bra alternativ för de absolut flesta, så att köpa separat är egentligen inte nödvändigt för att få det du vill ha.

2. Är gasspis bättre eller sämre än andra alternativ?

Många skyr gasspisen som pesten, men sanningen är att det är det främsta valet för kockar världen över. Den är egentligen inte bättre eller sämre än andra modeller, utan det beror helt på vilka egna preferenser man har.

3. Får man installera spisen själv?

Det beror lite på vad det är för typ av modell och anslutning som du valt. Stickpropp kan installeras på egen hand, medan fasta anslutningar och gas behöver installeras av ett professionellt företag med utbildning och behörighet.


Redaktionen
Hantverkare.se
Innehåll i denna artikel