Register

Handla de bästa takpannor online


Att investera i ett bra tak gör hemmet mer energieffektivt och skyddar det från vattenskador. Ta hjälp av vår köpguide för att hitta de bästa takpannorna!

Redaktörens val:


Det är ingen slump att takpannor har använts i århundraden. Dess egenskaper gör den nämligen till ett underbart val för ett elegant och hållbart tak. Du kan välja bland många typer för att få det exakta utseendet som passar dina behov och din smak. Naturligtvis har det förutom estetik många funktionella fördelar som du har nytta av.

Om du tvekar till att köpa takpannor får du inte glömma bort hur mycket det kostade att köpa ditt hem, sannolikt några miljoner om det är en normalstor villa. Av denna anledning är det viktigt att ha ett tak som skyddar hemmet maximalt. Att uppgradera taket kommer att skydda din egendom och är en investering som håller i decennier framåt.

Att välja takmaterial innebär att du behöver ha kolla på några grundläggande faktorer, däribland din budget, takets storlek, stil och utseende samt området där du bor. Med denna köpguide får du hjälp på vägen för att välja de mest passande för ditt hem. Genom att välja rätt takmaterial till ditt hem ökar du både dess värde och utseende. De viktigaste faktorerna att hålla koll på är följande:

  • Din budget.
  • Energieffektivitet.
  • Hållbarhet.
  • Typer av material.
  • Stil och utseende.

Läs vidare för att se närmare på dessa grundläggande faktorer när du köper takpannor! Det säkerställer att du blir nöjd med ditt tak och inte behöver byta ut det på lång tid framöver.

Fem grundläggande faktorer att hålla koll på

1. Din budget - När det kommer till takmaterial är en tumregel att inte välja det mest billiga och inte basera ditt beslut på enbart kostnaden. Välj takmaterial som varken är för dyra eller för billiga. Faktum är att det på sikt kan bli dyrare att köpa de billigaste eftersom undermåliga takmaterial kräver mer underhåll. Ha också i åtanke att beroende på vilket material du väljer kommer priset att variera.

2. Energieffektivitet - Se till att inte välja takmaterial som ökar dina energikostnader. Välj hellre ett takmaterial som är energieffektivt för att minska dina kostnader och på så sätt spara pengar.

3. Hållbarhet - Den kanske viktigaste faktorn av alla att ta hänsyn till är takmaterialets hållbarhet. Även om ett hållbart takmaterial kan kosta mer är det värt det eftersom underhållskostnaden blir lägre. Med bra takmaterial kan ditt tak hålla upp till 50 år eller mer.

4. Typer av material - De två mest populära alternativen som är både kostnadseffektiva och enkla att underhålla är betong och tegel:

  • Betong. De senaste 50 åren har detta byggmaterial blivit ett omåttligt populärt byggmaterial för tak. Detta material kan vara ett bra alternativ till tegel eftersom det har mindre tendens att gå sönder och är billigare. Detta material består av en blandning av cement, sand och vatten. Denna blandning resulterar i en otroligt robust och starkt material som är enkelt att installera. Dock väger det mer och kan därför skapa behov av förstärkning i vissa tak. Vidare är det inte helt motståndskraftigt mot mögel och sprickbildning om vatten tränger igenom det.
  • Tegel. Detta byggmaterial har använts i tusentals år på grund av sitt starka skydd mot naturens element. En fördel med materialet är att det ger ett naturligt skydd mot mögel och vattenskador då det är motståndskraftigt mot fukt. Om ditt tak blir utsatt för mycket fukt och regn är det därför ett passande alternativ. Faktum är att tegel är ett otroligt långlivat material som kan hålla en hel livslängd.

5. Stil och utseende - Ett tak kan hålla i decennier så det är värt att investera i ett alternativ som ser bra ut. Det handlar trots allt om ditt eget hem och du vill säkert att det ska se bättre ut än taket du ersätter. Välj helt enkelt den stil som passar dig och stilen på ditt hem. Varför inte ta chansen att välja ett tak som sticker ut i ditt område? Annars är ett säkert alternativ att välja ett takmaterial som kompletterar husets exteriör.


Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Takmaterial av tegel kan hålla i 100 år eller ännu längre. Det finns massor av exempel i Europa på dessa tak som är flera hundra år gamla.
  • I normala fall krävs lutning. Att lägga takpannor på ett platt tak är något som inte rekommenderas.
  • Färgen gör en viss skillnad i hur värme och ljus absorberas och reflekteras av taket. Till exempel kommer ett ljusfärgat tak att reflektera mer värme än ett mörkt och därmed hålla det svalare på varma dagar.