Register

Den bästa slagskruvdragaren 2024

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Letar du efter en kraftfull maskin som får i alla skruvar? Då är är en slagskruvdragare ett måste i din verktygslåda. Det är ett verktyg som lämpar sig för de mest krävande uppdragen, exempelvis när du ska skruva i karmskruvar.

Redaktörens val:


I den här köpguiden hittar du massor med användbar information om produkten. Vi har gått igenom utbudet på den svenska marknaden för att utse de fem slagskruvdragare som är bäst i test. Urvalet baseras på recensioner, tidigare tester, kundomdömen och populära modeller från olika varumärken. Du hittar även svar på vanliga frågor längre ned i denna guide.

Vad är en slagskruvdragare?

En slagskruvdragare är en maskin som ser ut som en vanlig sladdlös borrmaskin, men används för att effektivt skruva och skruva bort bultar. Den här typen av verktyg ger mer vridmoment än en vanlig elektrisk skruvdragare eller borr. Resultatet är att den effektivt och kraftfullt tar hand om skruvarbetet. Slagskruvdragaren används till arbeten med tuffare motstånd där den traditionella skruvdragaren inte orkar. Arbetet går snabbare, men är även mer ergonomiskt eftersom du inte behöver anstränga handleden så mycket.

Hur fungerar en slagskruvdragare?

Slagskruvdragare skiljer sig en del från andra elektriska skruvmejslar och borrmaskiner eftersom den använder en roterande hammarfunktion som slår på bultarna. Med andra ord förlitar den sig inte enbart på den klassiska snurrfunktionen. Det innebär att den här typen av maskin har mer vridmoment vilket är avgörande för att skruva eller skruva loss bultar eller skruvar som sitter hårt eller djupt. Det minskar även risken för att enbart skruvhuvudet ska skruvas av.

Att tänka på vid köp av en slagskruvdragare

När du köper elektriska verktyg finns det alltid en hel del att tänka på. Det gäller även när du ska köpa en skruvdragare. Dels måste du förstå hur maskinen fungerar, vad som skiljer de olika modellerna, vilka faktorer som är viktiga att titta lite extra på samt vilka olika funktioner och tillbehör som finns.

Styrka & vridmoment

Vridmoment och styrka är avgörande för att maskinen ska orka utföra det arbete som du vill använda den till. Skruvdragarens styrka avgörs främst av dess vridmoment som anges i Newtonmeter (Nm). Ju högre vridmoment, desto hårdare kan skruven dras. Något förenklat kan man säga att ju kraftigare motor och högre spänning, desto mer klarar maskinen av. Den vanligaste spänningen är 18V. Det är dock bra att vara medveten om att 18V är kraftfullt och att vissa privatpersoner ofta nöjer sig med något billigare med lägre spänning.

En genomsnittlig skruvdragare levererar i genomsnitt 120Nm till 220Nm i vridmoment. Det kan jämföras med en genomsnittlig borr som levererar 25Nm – 60Nm. Det maximala vridmomentet kallas för momentbegränsningen. Det kan ställas och justeras i flera olika steg utifrån hur hård respektive mjuk skruvdragning du vill ha.

Tänk på att högre vridmoment behövs för hårdare material, men det kan vara skadligt för känsliga material. Välj därför vridmoment efter den typ av material som du behöver maskinen för.

Vikt

En stor fördel med slagskruvdragare är att de kraftigare modellerna inte nödvändigtvis är mycket tyngre. Med andra ord finns det högkvalitativa och kraftiga maskiner som inte är för tunga. Kom ihåg att batteriet, material och motorn lägger på vikt och därför kommer den här typen av maskin alltid ha en viss tyngd. Välj en vikt som du känner dig bekväm att arbeta med samt som passar den typen av arbete du ska utföra.

Batteri

Olika modeller har olika sorters batteri vilket påverkar vikten samt användningstiden. Om du vill ladda din maskin mer sällan bör du välja ett större batteri. Om du däremot föredrar en lättare slagskruvdragare, exempelvis om du skruvar innetak, bör du välja ett mindre batteri. Vissa modeller använder uppladdningsbara litiumjonbatterier och andra inte. Litiumjonbatterier är oftast dyrare.

Även batteriets spänning (V) spelar roll. Högre spänning ger större effekt, men batteriet förbrukas även snabbare.

Funktioner & Tillbehör

Det finns massor med olika funktioner i en modern slagskruvdragare och du bör välja en modell som passar just dina behov. Exempel på extra funktioner inkluderar:

  • Spindellås som ökar säkerheten.
  • Bältesklämmor
  • Belysning med LED-lampor
  • Bits
  • Bitshållare
  • Extra batteri
  • Chuck

Redaktionen
Hantverkare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Alla som vill kunna skruva och skruva loss med extra kraft. Slagskruvdragaren är ett måste i alla professionella hantverkares verktygslåda, men även många privatpersoner har den här typen av maskin hemma.
  • Den används för att skruva loss och skruva i bultar när en vanlig skruvdragare inte orkar. Det kan till exempel vara när materialet är mycket hårt eller när många skruvar i rad ska in eller ut, exempelvis vid trädäcksbyggande.
  • En slagskruvdragare av hög kvalitet från ett välkänt märke håller i många år om du sköter den på rätt sätt.