Register

Hitta det bästa multiverktyget 2024


Vill du kunna slipa, såga och skära en mängd olika material med ett och samma verktyg? Då bör du införskaffa dig ett multiverktyg. I den här köpguiden har vi tittat närmare på multiverktyg och valt ut de modellerna som är bäst.

Redaktörens val:


Som namnet antyder, är multiverktyget ett multifunktionellt verktyg som kan användas av hemmafixande hobbysnickare såväl som professionella hantverkare. Det finns ett stort utbud av modeller från olika varumärken vilket gör att det inte alltid är lätt att välja. Läs vidare för att lära dg mer om verktyget och dess användningsområden.

Vad är ett multiverktyg?

Ett multiverktyg, även kallad multimaskin, är ett verktyg som går att använda för många olika arbeten. Det kan användas för att kapa, skära, slipa, skrapa, fräsa och såga i olika material. De flesta modeller kan användas för metall, trä och en mängd andra material. Det är ett mångsidigt och smidigt verktyg som passar lika bra i hemmet som på arbetsplatsen.

Med den här typ av verktyg kan du utföra både större arbeten och detaljarbeten. Det gör det även möjligt att komma åt i trånga utrymmen där andra verktyg inte kommer åt.

Det finns både manuella och elektriska multiverktyg, men på den senaste tiden domineras marknaden av elektriska modeller. Dessutom finns det många olika tillbehör vilket gör att det är möjligt att skräddarsy multiverktyget efter just dina behov.

Hur fungerar ett multiverktyg?

Med ett multiverktyg kan du göra det mesta. Enkelt förklarat är maskinen egentligen bara ett motordrivet handtag där du fäster det tillbehör du vill använda. Det finns exempelvis många olika sågblad, slipplattor och knivar som du kan fästa på ditt verktyg.

Att tänka på vid köp av ett multiverktyg

Utbudet av multimaskiner är ganska stort på den svenska marknaden, vilket gör det viktigt att veta skillnaden mellan de olika produkterna. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan du köper ett multiverktyg.

Olika modeller för olika behov

Först och främst bör du fundera på vad du ska använda maskinen till. Det finns nämligen en rad olika modeller som lämpar sig för olika situationer och behov.

 • Manuell eller elektrisk: de flesta moderna maskiner är elektriska, men det går även att hitta manuella varianter.
 • Roterande eller oscillerande: utbudet består av verktyg som antingen använder en roterande eller oscillerande rörelse. Den roterande varianten har en motor som roterar med en viss hastigheten vilket passar när du slipar samt för arbeten på hårdare material. Den oscillerade varianten rör sig istället sida till sida vilket ger en större precision och effektivitet, men kostar oftast mer.
 • Batteridriven eller med sladd: de batteridrivna verktygen är lättare att använda och erbjuder mer mångsidighet, men de kostar oftast mer. Verktyg med sladd är ofta kraftigare vilket gör dem till ett bra val för professionella snickare. Med dagens teknik finns det dock även många mycket kraftiga batteridrivna varianter.

Styrka

Verktygets styrka spelar självklart stor roll för resultatet. Motorns effekt har betydelse för hur lätt det är att använda maskinen samt vad du kan använda den till. Fundera därför alltid på ditt behov innan du köper ett multiverktyg.

Användarvänlighet & Ergonomi

Verktyget ska vara lätt och ergonomiskt att använda. Det är särskilt viktigt om du ska använda den i dagligt arbete. Kontrollera även vikten för att säkerställa att verktyget inte är för tungt för dig.

Tillbehör

Tillbehör är en mycket viktig del av inköpet. Alla multiverktyg säljs med många olika sorts tillbehör. Ju fler tillbehör, desto högre prislapp. Fundera på vad du behöver och se till att du får med dig allt du behöver. Exempel på tillbehör till multimaskiner är:

 • Sågblad i olika former och tandningar. Det finns sågblad för olika material.
 • Slipplattor och slippapper i olika storlekar och grovlekar för att kunna slipa vassa kanter och forma till plattor och ytor.
 • Segmentsågklingorför att med stor precision såga igenom rör, kablar, kakplattor, laminat och många andra material.
 • Skrapor i olika former och storlekar för att ta bort kakelfix, fogar och isoleringsmaterial.
 • Knivar av olika slag.

Pris

Priset för ett multiverktyg är, precis som för andra produkter, direkt kopplat till hur bra det är. Priserna varierar från cirka tusen kronor till över femtusen kronor. Om du ska använda ditt multiverktyg är det värt att investera lite mer och få ett riktigt högkvalitativt verktyg som håller länge. Batteridrivna modeller kostar ofta mer.


Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Alla hemmafixare såväl som professionella snickare bör ha ett multiverktyg.
 • Ja, det är oftast betydligt billigare att köpa ett multiverktyg med många tillbehör istället för enstaka verktyg.
 • Ett högkvalitativt multiverktyg kan hålla nästan hur länge som helst om du sköter om det ordentligt. De olika tillbehören kan slitas om du använder dem ofta, men då kan du byta ut det enstaka tillbehöret.