Register

Luftblås - bäst i test 2024


En luftblås, ibland även kallad lövblås, är en toppenmaskin om du vill hålla trädgården ren och prydlig. Här hittar du de bästa modellerna just nu.

Redaktörens val:


Luftblåsar kan köpas året runt men oftast är de särskilt populära framåt höstkanten när löven börjar falla av träden. För att ge dig en bättre inblick i luftblåsarnas olika modeller och funktioner, presenterar vi i samband med det här testet, några olika modeller.

Modeller av luftblåsar

Luftblås brukar delas in i tre olika varianter:

  • Eldrivna
  • Batteridrivna
  • Nätanslutna med sladd

Den batteridrivna brukar blåsa ordentligt medan vissa batteri- eller eldrivna modeller kan vara en aning svagare. Båda har sina för- och nackdelar. Ju kraftfullare den är desto snabbare går det att få ihop allt den blåser och suger – dock kan löv och smuts flyga åt olika riktningar på ett sätt som en svagare variant inte gör.

Proffsen brukar i regel använda sig av batteridrivna luftblåsar. Visst drar de bensin vilket kan tyckas vara negativt när det gäller miljön, men de är dock mycket kraftfulla vilket är bra om du har mycket att städa bort ofta. Har du en stor trädgård eller ska du faktiskt arbeta med att blåsa bort saker en större del av dagen, är en batteridriven modell den bästa.

Om du satsar stort på miljön överlag ska du förmodligen välja en eldriven luftblås. Den är visserligen nätansluten och måste ha en sladd efter sig men om du har en mindre uteplats att blåsa bort damm och löv från räcker den gott och väl. Ju större yta du ska blåsa desto smartare är det att köpa en batteridriven variant eller en bensindriven.

En batteridriven modell är vanligen den tystaste av alla luftblåsar. Det kan vara bra att ha i åtanke om du är ljudkänslig eller måste jobba längre med produkten. Däremot kräver den laddning då och då vilket är irriterande om du ska städa upp en stor yta som tar lång tid. Dagens batteridrivna varianter har emellertid utvecklats för att ha en längre förmåga att blåsa än de äldre modellerna.

Blås, sug och sortering

När du köper en luftblås ska du välja en variant som både kan suga och blåsa. En del har inte denna funktion men vi rekommenderar att välja en sådan modell. Att ha en luftblås med den här egenskapen förenklar för dig eftersom du först kan blåsa alla löv eller all smuts till en plats och sedan suga upp den hög som bildas.

En annan funktion är att luftblåsaren kan sortera vad den suger upp. På så sätt undviker den att suga upp småsten på grusgångar eller sådant som egentligen har sin givna plats på det område du blåser och suger på.

De luftblåsar som är utrustade med dessa ovannämnda funktioner brukar ha olika tillbehör i sig såsom:

  • Uppsamlingspåse
  • Kvarn för att riva sönder löv och smuts

Hur bär du din luftblås?

Den ergonomiska aspekten är något du bör ta hänsyn till. En del luftblåsar kan du hänga om ryggen när du inte använder den medan andra enbart har ett handtag. Oavsett vilken modell du väljer ska du se till att den har ett bra grepp och att den är behaglig att arbeta med.

Tänk på att ju enklare den är att hantera desto mer får du gjort på kortare tid så underskatta aldrig vikten av ergonomi.

Glöm inte att en luft- eller lövblås låter en del när den är igång. Att köpa hörselkåpor kan därför vara en mycket bra idé. Använd också skyddsglasögon och handskar för ett bättre grepp.

Andra tillbehör du kan hålla utkik efter är flera munstycken som då brukar medfölja i förpackningen. På så sätt kan du variera beroende på hur mycket löv eller skräp du ska blåsa.


Redaktionen
Hantverkare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Ja det kan man säga. En luftblås kan dock vara bra att ha även när du ska blåsa bort annat skräp än bara löv, såsom damm och pollen som samlas på uteplatsen eller på balkongen. I många produktbeskrivningar nämner man de båda namnen.
  • Nej, inte alla men idag gör de flesta det, i alla fall de riktigt proffsiga varianterna som går på bensin eller batteri. Detta är viktigt att hålla utkik efter eftersom en sugfunktion underlättar när du ska samla ihop alla högar som bildats.