Register

Bästa kompressorn 2024


Letar du efter en maskin för att kunna driva luftdrivna verktyg? Med en bra kompressor kan du pumpa cykeln, byta bildäck och mycket annat. Läs vidare för att lära dig mer, och se vilka modeller som är bäst just nu!

Redaktörens val:

Populära kompressorer från välkända varumärken

Köpa ny kompressor? Besök gärna Tobuy.com via länken nedan – här kan du hitta en rad olika kompressorer oavsett vilken modell du är ute efter. Jämför de största varumärkena och sortera enkelt på pris, betyg och popularitet för att hitta den bästa kompressorn.


Med hjälp av vår köpguide kan du enkelt hitta den modell som passar dig bäst. Vi har undersökt utbudet på den svenska marknaden och valt ut de fem främsta produkterna. Urvalet baseras på kundomdömen, recensioner, tidigare tester samt modeller från populära varumärken. Längre ned i guiden hittar du även svar på vanliga frågor.

Vad är en kompressor?

En kompressor är en maskin där luft komprimeras i en tank för att kunna driva olika verktyg, exempelvis spikpistol eller färgspruta. Kompressorn används också för att pumpa upp olika prylar, till exempel däck och badleksaker. Det är egentligen en enkel uppfinning, men det stora utbudet av olika modeller och storlekar gör det svårt att hitta rätt. Det är framför allt maskinens luftmängd som skiljer sig åt mellan olika modeller. Olika modeller passar olika tryckluftsverktyg och därför är det alltid viktigt att fundera på vad du vill använda den till.

Det är en multifunktionell produkt som främst används av professionella användare, men även av personer som gillar att fixa i hemmet och mecka med bilen.

Att tänka på vid köp av en kompressor

Utbudet är stort på den svenska marknaden och därför är det viktigt att du vet skillnaden mellan de olika modellerna. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på innan du köper en kompressor.

Utvärdera ditt behov

Först och främst är det viktigt att du noga funderar över just ditt behov. Den viktigaste aspekten i beslutsprocessen är att identifiera ditt behov. Fundera på om du behöver använda din maskin till enklare småjobb eller större, tyngre jobb. Det kommer att göra det lättare för dig att välja rätt modell.

Bestäm hur mycket du är villig att betala

Det finns maskiner i olika prisklasser. Om du har en viss budget kommer det att förenkla beslutsprocessen. Det är en product som kan kosta flera tusentals kronor och priset varierar beroende på funktioner, kvalitet och varumärke.

Läs på om olika modeller

Det finns många olika modeller att välja bland när du ska köpa den här typen av maskin. Det är viktigt att läsa på om de olika varianterna för att hitta den som passar just ditt behov.

Du bland annat välja följande:

  • Allroundkompressor som ger dig stora valmöjligheter tack vare dess höga luftflöde. Den kan användas till många olika saker vilket även gör att den kostar mer.
  • Bärbar modell som främst passar för mindre jobb, men det finns även modeller med stor luftmängd som kan användas till mer krävande arbeten.
  • Variant med stor lufttank som används ihop med krävande lufttrycksverktyg för effektivt och tungt arbete.

Det är även viktigt att skilja mellan modeller med eller utan olja. Båda varianterna har sina för- och nackdelar. Den oljefria varianten har en inkluderad kolv som gör att den kräver mindre underhåll och ger renare luft. Den passar främst ihop med mer känsliga lufttrycksverktyg och är därför oftast det bästa valet för privatpersoner. Den oljesmorda varianten behöver smörjas regelbundet och den passar bäst ihop med mer krävande verktyg. Den har ofta längre livstid.

Välj ett bra varumärke

Att välja en modell från ett bra och pålitligt varumärke är oftast ett bra val. Dels är kvaliteten oftast hög, men även kundservicen brukar vara bättre hos väletablerade varumärken.

Välj tankstorlek & luftmängd efter behov

Det finns många olika tankstorlekar och det är viktigt att välja den som passar ditt behov bäst. Ju större tank, desto bredare användningsområde. För privatpersoner är 5-25 liter oftast lagom, men mindre tankar kan passa till enklare DIY-arbeten. Dessa modeller tar inte för mycket plats, men är tillräckligt stora för att klara av många arbeten i hemmet. För tyngre arbeten, exempelvis med spikpistol, är det bra med en större tank på minst 15 liter.

Du måste även välja en modell med rätt luftmängd för ditt behov. Mängden luft avgör vilka tryckluftsverktyg som passar ihop med maskinen.


Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Alla som vill kunna driva luftdrivna verktyg för professionella arbeten eller för hemmabruk bör investera i den här typen av maskin. Med tryckluft blir det lättare för dig att lumpa däck, blåsa rent samt använda en rad olika verktyg.
  • En variant utan olja kräver oftast ingen särskild underhållning, men smorda maskiner kräver regelbunden insmörjning av olja för att hålla länge.
  • Ett högkvalitativ modell kan hålla i väldigt många år om du sköter den på rätt sätt. Du bör se det som en investering för framtiden.