Register

Handla den bästa kedjesågen 2024


Den som ska fälla träd eller såga virke kommer att spara mycket tid och energi på att använda en kedjesåg. Här listar vi de modeller som är bäst i test.

Redaktörens val:


I tusentals år har människor haft ett behov av att hugga ved och fälla träd. Lyckligtvis har vi idag till skillnad mot våra förfäder effektiva verktyg som hjälper oss med dessa behov - inte minst kedjesågen. Den största fördelen med att använda en kedjesåg är dess hastighet och kraft. Att såga trä manuellt för hand tar betydligt längre tid - en typisk kedjesåg kommer nämligen att göra jobbet upp till 10 gånger snabbare! Vem vill tillbringa en hel dag med att såga genom trä med en konventionell såg när det finns kedjesågar? Det enda du behöver göra är att ta hjälp av denna guide och köpa den bästa kedjesågen. Att hitta den bästa modellen beror mycket på hur du planerar att använda din kedjesåg. Beakta följande grundläggande faktorer:

  • Drivmedel.
  • Storlek och vikt.
  • Motoreffekt.
  • Sågsvärdets längd.

Fortsätt läsa för att titta närmare på dessa grundläggande faktorer vid köp av en ny kedjesåg!

Håll koll på fyra grundläggande faktorer

1. Drivmedel - Du kan välja mellan modeller som antingen drivs av batteri, bensin eller sladd, se på följande:

  • Bensindriven kedjesåg. Dessa modeller tenderar att såga snabbt och smidigt. Den snabba hastigheten har fördelen att du behöver trycka mindre för att få raka snitt jämfört med eldrivna modeller. Denna modell passar därför perfekt för tunga arbeten. Kom bara ihåg att dessa modeller oftast är tyngre och bullrigare än eldrivna modeller.
  • Eldriven kedjesåg. Eldrivna kedjesågar med sladd har fördelen att kosta mindre än bensindrivna modeller. Vanligtvis väger de också mindre och behöver endast anslutas till ett eluttag för att börja användas. Å andra sidan gör deras långsammare hastighet att de är mest lämpade för lättare sågningar. Vidare gör sladden att du inte kan röra dig lika fritt som modeller drivna på batteri och bensin.
  • Batteridriven kedjesåg. De batteridrivna modellerna tar bort behovet av att använda sladd och kostar ungefär lika mycket som eldrivna motsvarigheter. Inte nog med det, deras prestanda kan vara lika bra och ibland till och med bättre än bensindrivna modeller. Det tar cirka 60 minuter att ladda batteriet och drifttiden är upp till 40 minuter vid användning. Dessa modeller levererar tillräckligt med kraft för att klara av det mesta, däribland att såga tjocka plankor och små träd.

2. Storlek och vikt - Denna faktor är bland de viktigaste vid köp av en ny kedjesåg. Den bästa modellen bör ha en passande storlek och vikt. Generellt sett är större modeller kraftfullare än mindre och kommer därför att användas för tyngre uppgifter. Om du är nybörjare kan det vara en bra idé att börja med en mindre modell eftersom den är lättare att hantera och manövrera. Kom ihåg att en tyngre kedjesåg kommer att trötta ut dina armar och axlar, något som i sin tur minskar din produktivitet. Å andra sidan bör du välja en stor och kraftfull modell för tuffare jobb som att fälla träd. För denna typ av jobb gör en liten modell att du måste anstränga dig onödigt mycket.

3. Motoreffekt - Du måste ha en motoreffekt som klarar av de uppgifter du planerar att använda din kedjesåg till. En stor och tung modell kommer inte klara av mycket utan en tillräckligt kraftfull motor. Faktum är att motoreffekten kommer att direkt påverka din sågkapacitet eftersom kraftfullare motorer ger snabbare hastigheter som klarar av mer motstånd. En slagvolym på drygt 60 kubikcentimeter (cc) brukar vara tillräcklig för såga det mesta.

4. Sågsvärdets längd - En lämplig längd på sågsvärdet avgörs till stor del av storleken på det du sågar. Om du är van vid att såga med en kedjesåg bör du åtminstone använda två olika längder. På så vis kan du anpassa till olika uppgifter och inte använda en för kort eller långt sågsvärd. En kortare längd gör det lättare att manövrera kedjesågen medan en längre används för att avverka större träd.


Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Hur länge en sågkedja håller beror på ett antal faktorer och vad du brukar såga. Kom ihåg att sågning med en gammal kedja kan leda till överhettning på grund av den ökade friktionen.
  • När du arbetar med en kedjesåg bör du använda nödvändig skyddsutrustning som handskar, hörselskydd, jacka, skyddsglasögon och inte minst skyddsskor.
  • För nybörjare och äldre människor är det lämpligt att använda lättviktiga och eldrivna modeller. Dessa kräver minimalt med underhåll och är lätta att använda.