Register

Bästa kantfräsen 2024


Med en kantfräs kan du fräsa former och kanter i trämaterial. Här har vi valt ut de bästa modellerna och tagit fram en informativ köpguide som hjälper dig hitta rätt!

Redaktörens val:


Vill du ta snickeriet till en ny nivå och fräsa snygga kanter? Med en högkvalitativ kantfräs kan du enkelt och effektivt fräsa olika kanter och former på träet. Det är ett utmärkt verktyg för olika sorters förarbeten av material. Det är ett relativt dyrt verktyg och därför lönar det sig att jämföra olika produkter innan köpet.

Vad är en kantfräs?

En kantfräs är ett verktyg som används för att skapa olika sorters kanter och former på trämaterial och möbler. Det är ett frässtål inom kategorin profilfräs. Maskinen underlättar fräsning av lister och kanter. Den används framför allt för att förarbeta olika material och skapa svetsfogar. Med andra ord är kantfräsen ett oumbärligt verktyg för många snickare.

Kantfräs är en anpassad maskin som är särskilt utvecklad för att fräsa kanter. Eftersom den är anpassad för ett specifikt ändamål ger den oftast bättre resultat än multifunktionella maskiner.

Hur fungerar en kantfräs?

En kantfräs är en anpassad maskin som använder sig av kullager för att fräsa kanter och forma trämaterial. Till skillnad från en handöverfräs behöver du inte byta ut frässtålet mellan olika jobb eftersom det är en anpassad maskin.

Att tänka på vid köp av en kantfräs

En kantfräs är ett dyrt verktyg och därför är det viktigt att jämföra de olika modellerna innan du klickar hem en. Bland annat bör du titta på storlek, batteri och ergonomi när du väljer kantfräs.

Storlek

Maskinens storlek är för många det viktigaste i beslutsprocessen. En större maskin kräver mer kraft från användaren för att kunna lyfta och använda den. Om du ska arbeta länge med din kantfräs kan det vara bättre att välja en mindre modell för att undvika överbelastning. Det är viktigt att komma ihåg att storleken inte avgör hur kraftfull fräsen är. De moderna maskinerna kan vara relativt kompakta och kraftfulla tack vare effektiva motorer.

El eller batteri

Du måste även bestämma dig om du vill ha en eldriven eller batteridriven maskin.

  • Med en eldriven fräs behöver du aldrig oroa dig för att batteriet ska ladda ur. Å andra sidan är rörelsefriheten begränsad på grund av sladden. Det är även svårare att arbeta med den här typen utomhus på grund av sladdens räckvidd och brist på eluttag.
  • En batteridriven fräs kan du använda överallt, men du bör tänka på att batterierna kan ladda ut. Genom att köpa extra batterier behöver du inte känna dig begränsad. Den här modellen fungerar mycket bra både inomhus och utomhus.

Vilken variant som passar dig bäst beror främst på var du ska utföra jobbet. Om du har begränsad tillgång till elektricitet och om du arbetar mycket utomhus är oftast den batteridrivna varianten bättre.

Ergonomi & Grepp

Att fräsa kanter är ett precisionsarbete och slutresultatet beror bland annat på hur enkel fräsen är att använda. Om maskinen har ett bra grepp och är ergonomiskt utformad kommer du kunna arbeta med den längre. Det gör att du får bättre kontroll och kan därför styra hur jämnt resultatet blir. Många gillar modeller med utbytbara handtag för att skräddarsy ett grepp som passar just dig. Det gör att du kan undvika överbelastning av rygg och armar.

Säkerhet

Säkerhet är alltid viktigt när du arbetar med den här typen av maskin. Bland annat bör du kontrollera om fräsen har följande:

  • Mekaniskt bromssystem
  • Överbelastningsskydd,
  • Skydd mot återstart
  • Automatisk funktion som tar bort överblivna spånrester och damm

Precision & Djup

Kontrollera att det är möjligt att ställa in och justera fräsdjupsinställningen. Ju mer precis du kan ställa in, desto bättre eftersom det ger ett mer exakt resultat.

Pris

Priset är en viktig faktor för de flesta när de köper nya verktyg och maskiner. Oftast får du vad du betalar för och det gäller även för kantfräsar. Professionella snickare som ofta använder fräsen bör överväga att köpa en kraftfull modell av högre kvalitet. För privatpersoner som endast ska använda maskinen någon gång ibland till enstaka projekt kan en billigare variant räcka gott och väl.


Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det är framför allt professionella snickare som har nytta av den här typen av maskin, men den passar även för hobbysnickare och personer som vill kunna göra snygga kanter och former på möbler och trämaterial. Kantfräsen ger dina DIY-project en professionell känsla.
  • Trots att de ser väldigt lika ut så skiljer sig en handöverfräs och kantfräs markant från varandra. Handöverfräsen är ett komplett verktyg med utbytbara fräs som kan användas till många olika sorters arbeten, inklusive fräsning av kanter. Kantfräs är ett anpassat verktyg som är särskilt utvecklat för att fräsa kanter vilket oftast ger ett bättre resultat.
  • Kantöverfräsen är ett avancerat och dyrt verktyg som bör hanteras varsamt. Följ alltid den specifika modellens skötselråd samt anvisningarna på förpackningen.