Register

Den bästa grovdammsugaren 2024


Med en riktigt bra grovdammsugare kan vardagen bli lättare på många olika sätt, inte minst när det gäller städning och rengöring. Här har vi jämfört flera modeller och utsett en bäst i test!

Redaktörens val:


Vissa utrymmen kräver kraftfull och regelbunden rengöring medan andra kräver något mindre kraftfulla tag. I det avseendet kan det vara positivt med ett stort urval, men det kan också kännas svårt att veta vilken dammsugare man ska välja.

Det vi har gjort för att underlätta ditt val är att titta närmare på fem olika våt- och torrdammsugare. Dessa fem representerar i viss mån ett slags bäst i test, även om syftet med den här artikeln är att vara mer av en köpguide.

I vårt urval har vi främst fokuserat på produkternas egenskaper, användningsområden samt funktionalitet. Vi har även valt att lista några av de vanligaste frågorna gällande våt- och torrdammsugare då vi tror att svaren kan vara till stor nytta.

Att välja dammsugare

Det finns ett stort urval av både våt- och torrdammsugare för såväl offentliga som privata miljöer. En del dammsugare är särskilt utvecklade för hotell, skolor, industri- och utställningslokaler, medan andra lämpar sig bättre för mindre kontors- och möteslokaler eller liknande.

Viktiga aspekter inför valet av dammsugare är funktion, användningsområde och kapacitet. Vill man ha en dammsugare som rengör både vått och torrt på samma gång bör man titta extra på maskinens filterfunktion. Behöver man en dammsugare som kan suga upp stora mängder vatten är det dräneringsfunktionen som är viktigast.

Det är också bra att ta del av resultat från olika tester och jämförelseguider för att på så vis hitta den bästa dammusugaren för ändamålet.

Filtrering och driftsförmåga

Dammsugare som är utrustade med dubbla filtersystem är generellt sett utrustade att klara av både våt och torr smuts. Poängen med en sådan dammsugare är att filtret inte behöver bytas för olika typer av städning.

Vid kraftigt smutsiga ytor är en dammsugare med så kallad boost-funktion att föredra. Då får man den där extra sugförmågan som krävs för att rengöra på djupet. Är maskinen dessutom utrustad med kraftfulla batterier (helst med kort laddningstid) kan man även räkna med extra lång drifttid.

Ergonomi och design

I de fall då man behöver komma åt i trånga utrymmen, som mellan bord, stolar, hyllor etcetera, är en bärbar dammsugare att föredra. Det är helt enkelt en kompakt dammsugare som man bär på ryggen, vilket passar perfekt för restauranglokaler, caféer, butiker, aulor, biografer och möteslokaler.

Även för städning av transportmedel som bussar, tåg och flygplan är bärbara dammsugare ett ergonomiskt och effektivt alternativ. I synnerhet om man väljer dammsugare med låg ljudnivå.

Tömning och räckvidd

Vidare bör det vara enkelt att komma åt överallt utan att behöva koppla i och ur sladden. Försök att hitta en dammsugare med väl tilltagen sladd för så lång räckvidd som möjligt. Även tömning av dammsugarpåse och byte av filter ska gå lätt och smidigt; helst ska man kunna byta filter utan att behöva montera av motortoppen.

Sug- och blåsfunktion

Om man rör sig i lokaler där det förekommer stora mängder vatten, exempelvis i samband med en översvämning, krävs det en kraftfull våtdammsugare som är utrustad med antingen dräneringspump eller blås - alternativt både och.

Många torr- och våtdammsugare kan både suga upp och blåsa bort stora mängder vatten, smuts och vätska. Sådana maskiner lämpar sig extra väl för verkstadslokaler och större våtutrymmen, men fungerar även bra för grovstädning av mattor, möbler, element etcetera i en privatbostad.

Blåsfunktionen är extra smidig att använda i samband med renovering och byggnation då det ofta förekommer en hel del slipdamm. Med en blås slipper man omaket med förlängningskablar, vilket i sin tur kan förebygga fallolyckor.

Sammanfattning

Det finns en hel del att tänka på inför valet av våt- och torrdammsugare. I listan nedan har vi samlat några av de viktigaste funktionerna och egenskaperna man bör ha i åtanke:

- Dubbelt filtersystem

- Förlängningsrör (teleskop)

- Lång sladd

- Kraftig blåsfunktion

- Avtagbara munstycken

- Optimalt luftflöde

- Vikt och ergonomi

- Extra munstycken (för mattor, möbler, våtrum etcetera)


Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Den största skillnaden är att en grovdammsugare oftast har möjlighet att suga upp vatten. Dessutom har den mer effekt än en vanlig dammsugare.
  • Den här typen av dammsugare samlar upp den våta och torra smutsen i en plastbehållare (som i vissa fall rymmer upp till 90 l). Oftast finns det även en så kallad avtappningsslang som hjälper till att tömma maskinen på vätska. Många tycker det är skönt att slippa överfulla dammsugarpåsar.
  • Det beror på var och hur dammsugaren används. En industridammsugare (eller grovdammsugare) har oftast större kapacitet och är därmed tåligare i kraftigt smutsiga miljöer.