Register

Fuktmätare - Bäst i test 2024


En fuktmätare, även kallad hygrometer, är ett verktyg som hjälper dig att mäta fukt i luften eller i material. Det finns ett enormt utbud av fuktmätare, här har vi valt ut de bästa modellerna just nu.

Bäst i test
Flir
MR55
Storfavorit som är utrustad med flera smarta funktioner.
Bästa premium
Protimeter
SurveyMaster II Fuktmätare
Experternas favorit som ger pålitliga mätresultat.
Bästa för proffs
Protimeter
MMS2
Ett kit för yrkeskunniga med flera olika mätmöjligheter.
Bästa lilla
Flir
MR40
Fuktpenna i litet och smidigt format.
Populär
Extech
MO57
Populär fuktmätare med en lite mindre prislapp.
Bäst i test
Bäst i test

Flir
MR55

Storfavorit som är utrustad med flera smarta funktioner.

Flir
MR55

Storfavorit som är utrustad med flera smarta funktioner.

Produktegenskaper

 • Stiftbaserad mätare
 • LED-arbetslampa
 • Bluetooth

Produktöversikt

Populär fuktmätare från Flir som fått väldigt många positiva kundrecensioner. Flir är en av världens största producenter inom termografi och är specialiserade på produktion och design av sensorer, värmekameror och fuktmätare.

Fuktmätaren MR55 är en stiftbaserad fuktmätare som är mycket enkel att använda. I enheten finns ett förprogrammerat bibliotek med elva olika materialgrupper som du kan välja mellan. På så sätt kan du ställa in på förhand vilket material du ska mäta i för att förbättra mätresultatet så att det blir så noggrant som möjligt. På den bakgrundsbelysta LED-skärmen ser du tydligt mätvärdena, fuktmätaren är även utrustad med en LED-arbetslampa så du tydligt ska kunna se det område du ska mäta. Med Bluetooth-anslutningen kan du även parkoppla mätaren med din smarta enhet så att du exempelvis kan läsa av och spara mätvärden direkt i telefonen.

Se priser på Flir MR55


Bästa premium
Bästa premium

Protimeter
SurveyMaster II Fuktmätare

Experternas favorit som ger pålitliga mätresultat.

Protimeter
SurveyMaster II Fuktmätare

Experternas favorit som ger pålitliga mätresultat.

Produktegenskaper

 • Kombinationsmätare
 • Vikt: 225 gram
 • LCD-display
 • LED-belysning

Produktöversikt

Protimeter är de flesta yrkeskunnigas förstahandsval när det kommer till fuktmätare, de har varit största leverantören av fuktmätare inom byggindustrin länge och den platsen har man bara om man förtjänar den. Målsättningen för Protimeter är att du ska kunna lita på de mätvärden som fuktmätaren ger.

SurveyMaster II är avancerad fuktmätare som kan användas till flera olika arbetsuppgifter. Mätaren är en kombination av Protimeters andra fuktmätare - Digital Mini och Aquant II. Det betyder att du kan använda stiften till att mäta i mjuka material samtidigt som du använda de medföljande mätsonderna för att mäta fukt bakom exempelvis väggpaneler och golvkonstruktioner.

Se priser på Protimeter SurveyMaster II Fuktmätare


Bästa för proffs
Bästa för proffs

Protimeter
MMS2

Ett kit för yrkeskunniga med flera olika mätmöjligheter.

Protimeter
MMS2

Ett kit för yrkeskunniga med flera olika mätmöjligheter.

Produktegenskaper

 • Kan mäta i material och luft
 • Inbyggd termometer
 • LCD-display i färg

Produktöversikt

Protimeter MMS2 är en fuktmätare i toppklass som möter alla krav som kan tänkas ställas. Den uppdatering från den tidigare värstingmodellen MMS med ny design, förbättrat grepp med gummi och ett intuitivt gränssnitt. MMS2 är det oumbärliga verktyget för dig som arbetar exempelvis med fuktkontroller och fuktbesiktningar.

Till skillnad från föregångaren, har denna modell en större display i färg som visar mätvärden på ett ännu tydligare sätt än innan. Förutom att mäta fukt i trä och andra vanliga byggmaterial, kan denna mätare så mycket mer. Med hjälp av proberna Hygrostick, Quickstick eller Short Quickstick kan du även mäta den relativa luftfuktigheten i omgivningstemperaturen.

Mätarens baksida kan användas för att indikera efter fukt, det är bara att placera den lilla utbuktningen mot det material som du vill undersöka. Genom RF-givaren kan du dessutom mäta luftfuktighet, perfekt när du ska undersöka exempelvis krypgrundar eller vindar. Fuktmätaren levereras i en hård väska som innehåller en Short Quickstick, mätspetsgivare, kalibreringscheck, ett 9V batteri samt mjukvara och USB-kabel.


Bästa lilla
Bästa lilla

Flir
MR40

Fuktpenna i litet och smidigt format.

Flir
MR40

Fuktpenna i litet och smidigt format.

Produktegenskaper

 • För vanliga byggmaterial
 • Inbyggd ficklampa
 • Utbytbara mätspetsar

Produktöversikt

För att kolla fuktvärden i trä eller andra vanliga byggmaterial presenterar vi här Flir lilla modell MR40 i fickformat. Den är enkel att använda med två mätspetsar och en skala. LCD-displayen är är lättavläst och det finns en inbyggd ficklampa i fuktpennan så att du enkelt kan se vart du ska mäta. Tack vare den kompakte designen ryms den enkelt i fickan, det gör det också mycket enklare att ta värden i trånga utrymmen där det kan vara svårt att komma åt med en normalstor fuktmätare. Mätspetsarna är utbytbara och enheten drivs med hjälp av två stycken AAA-batterier.

Se priser på Flir MR40


Populär
Populär

Extech
MO57

Populär fuktmätare med en lite mindre prislapp.

Extech
MO57

Populär fuktmätare med en lite mindre prislapp.

Produktegenskaper

 • Kulsensor
 • Akustiskt larm
 • Stor display

Produktöversikt

Denna fuktmätare från Extech är en mycket omtyckt modell som fått flera positiva recensioner från nöjda kunder. Den mäter fukt i trä och andra byggmaterial utan att skada ytan, fukten mäts nämligen med hjälp av en kulsensor som är mycket skonsamt. Med ljudsignal visar sedan mätaren de olika nivåerna av fukt - ju högre signal, desto högre fuktnivåer. I displayen visas också ikoner som visar om nivåerna av fukt är låga, medelhöga eller höga.

Se priser på Extech MO57För att göra det lättare för dig att hitta rätt i djungeln av fuktmätare har vi granskat utbudet på den svenska marknaden. Baserat på användaromdömen, recensioner och andra tester har vi utsett de fem bästa fuktmätarna 2021. Självklart hittar du även praktisk information och FAQ längre ned i denna köpguide.

Vad är en fuktmätare?

En fuktmätare är ett mätinstrument som gör det möjligt att kontrollera fuktnivån i material eller i utrymmen. Mätaren kallas även för hygrometer. Verktyget kan användas av både privatpersoner, hantverkare och fastighetsägare. Alla som vill kontrollera fukten har nytta av en fuktmätare. Om du använder avfuktare eller byggfläktar är mätaren användbar för att kontrollera att de fungerar på rätt sätt.

Det finns många olika mätare som lämpar sig för olika situationer och användningsområden. Därför är det viktigt att utgå från just ditt behov samt att alltid läsa på innan du köper en fuktmätare. Risken är annars att du köper en mätare som inte uppfyller dina krav eller som är för avancerad för dig.

Hur fungerar en fuktmätare?

Olika sorters fuktmätare fungerar på olika sätt, men det finns vissa likheter. De allra flesta drivs av batteri och har en digital display där du kan läsa av mätresultatet. Med hjälp av elektroder mäts fuktnivån i luft, utrymmen eller i material.

Steg 1: Slå på mätaren. I vissa fall måste mätaren kalibreras innan.

Steg 2: Om du använder en mätare med spets ska du sätta spetsen mot materialet som du vill testa. Modellen utan spets håller du mot väggen för att mäta fukt.

Steg 3: Elektroderna registrerar fuktnivån och någon sekund därefter så visas resultatet på displayen.

Steg 4: Processen upprepas på olika ställen för att säkerställa resultatet. Oftast används ett genomsnitt av de uppmätta värdena. Vissa mätare varnar om värdena är för höga.

Följ instruktionerna för just den mätare som du köper. Eftersom modellerna skiljer sig åt bör du läsa instruktionsmanualen för just din mätare.

Saker som är bra att tänka på

Det finns många olika faktorer att ta i beaktning vid köp av en fuktmätare. Priserna varierar från ett par hundralappar till flera tusentals kronor och det finns ett stort utbud av modeller att välja bland. Vissa lämpar sig för DIY-tillverkaren och hobbysnickaren medan de mer avancerade modellerna är bäst för professionella hantverkare. Här nedan hittar du en lista på saker som du bör studera extra noga innan du köper en fuktmätare.

Olika modeller för olika ändamål

Du som letar en efter fuktmätare kommer snabbt att inse att det finns massor olika modeller och tillverkare tillgängliga på den svenska marknaden. Börja därför alltid med att fundera på hur ditt behov ser ut. Ska du mäta fukten i luften eller i ett material? Är det viktigt att mäta exakta fuktnivåer? Hur ofta ska du använda mätaren?

1. Bland annat måste du besluta om du föredrar en analog eller digital mätare. En digital fuktmätare är batteridriven till skillnad från denanaloga fuktmätaren. Den digitala modellen är oftast dyrare.

2. Du bör även besluta om du vill mäta fukt i olika material eller fukt i luften eftersom det modellerna oftast är avsedda för det ena eller andra. De finns dock olika kombinationsmätare som passar för båda, men då får du vara beredd på att betala mer.

3. Du kommer även att upptäcka att det finns mätare med spets som har en liten spets eller kula som går in materialet samt mätare utan spets som sätts ovanpå materialet. Spetsmätaren ger ofta mer exakta resultat, men lämnar märken efter sig.

Material

Utgå alltid från det material som du ska använda mätaren på. Vissa material, exempelvis gips och plywood, kräver mer avancerade och kraftiga modeller.

Exakta mätvärden

Ju dyrare och mer avancerad mätare, desto mer exakta värden får du. Å andra sidan är det inte alla som behöver exakta mätvärden.

 • Privatpersoner och hobbysnickare kan använda mätare som är korrekta inom minst 5 procent.
 • Professionella bör använda mätare som är korrekta inom 0,1 procent.

Användarvänlighet

Mätaren ska självklart vara lätt att använda. Det bästa är att välja en modell som passar din nivå. Om du är nybörjare ska du satsa på en variant som är lättläst och enkel att använda annars är det risk att du får felaktiga resultat.

Extra funktioner

Olika modeller har olika funktioner och du bör välja en som passar ditt behov. Det finns exempelvis mätare som visar temperatur samt de som har LED- eller LCD-display.

Hållbarhet

Mätare med gummihölje eller inbyggd stötdämpning är bra för personer som ofta använder mätaren i arbetet och som tar med den till olika platser. Välj alltid en modell som har bra hållbarhet.


Redaktionen
Hantverkare.se
Kan vi hjälpa dig?

Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare.

Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Alla som vill mäta fukt i bostaden, i material eller i andra utrymmen har nytta av en fuktmätare.
 • Olika modeller kan användas för olika material, men de flesta kan mäta fukt i trä. Vissa klarar av sammansatta skivmaterial, plywood, gips med flera.
 • Priset för fuktmätare varierar stort. De billigaste modellerna kostar ett par hundra kronor och de avancerade modellerna kostar flera tusentals kronor.