Register

Gör mätningen enklare med bästa avståndsmätaren

Den här sidan uppdaterades för en längre tid sedan. Tänk därför på att informationen kan (men behöver inte) vara inaktuell.

Med en avståndsmätare har du möjlighet att mäta hur långt det är mellan två punkter, något som kan vara till stor hjälp när du vill räkna ut exempelvis areor. Läs vidare för att lära dig mer och se vilka modeller som är bäst just nu.

Redaktörens val:

Använd en avståndsmätare för att mäta med precision

Det är inte alltid som en tumstock eller ett vanligt måttband är tillräckligt när du vill mäta från en punkt till en annan och det är här som avståndsmätaren kommer in i bilden. Enkelt förklarat kan man säga att det är en typ av mätinstrument som gör det möjligt för dig att kunna mäta på mycket långt avstånd. Till utseendet liknar den nästan en walkie-talkie eller en väggscanner, men det är de inbyggda funktionerna som gör att den skiljer sig från mängden.

Marknaden erbjuder idag ett flertal olika varianter av avståndsmätare och det innebär att funktioner och användningsområden kan variera ganska kraftigt. Syftet med redskapet är dock alltid detsamma, att kunna räkna ut avståndet från en punkt till en annan och allt med bara ett knapptryck. Detta är den grundläggande funktionen som du hittar i både billigare och dyrare modeller. De dyrare alternativen kan dock även ha finesser som hjälper dig att räkna ut flygvägar eller vinklar.

Hitta rätt avståndsmätare för ditt projekt

Oavsett om du vill använda dig av mätaren i hemmet eller i arbetet är det viktigt att hitta en modell som passar dig och dina behov. För att lyckas med detta har vi tagit fram fyra punkter som är extra viktiga och som kommer göra beslutsprocessen enklare.

  • Identifiera dina behov
  • Sätt en budget
  • Satsa på ett välrenommerat varumärke
  • Gör ditt val

Att identifiera dina behov kan låta som en självklarhet, men det är inte alltid så enkelt som man tror. Genom att ta reda på vad du vill använda mätaren till blir det enklare för dig att välja. Är det så att du vill använda den på jobbet kanske du är i behov av en modell med många tekniska funktioner och inställningar. Ska du göra lättare jobb i det egna hemmet kan en enklare variant vara att rekommendera.

Vad kostar en avståndsmätare?

En mycket vanlig fundering är hur mycket en avståndsmätare kommer att kosta, men sanningen är att det inte finns något direkt svar. Priserna varierar kraftigt beroende på vilken modell, vilka funktioner och vilket varumärke du vill satsa på. Det är just därför det är så viktigt att sätta en budget för ditt köp. Genom att sätta en budget kan du begränsa utbudet som du har framför dig, men du kan också lättare prioritera vad det är som är viktigt.

Huruvida du ska välja en billigare eller dyrare modell är helt upp till dig själv. Det vi kan säga är att dyrare modeller oftast är av högre kvalitet, har fler funktioner och en längre garanti. Det behöver dock inte per automatik betyda att de är bättre för just dig. Många funktioner och inställningar kan göra mätaren mindre användarvänlig för den som använder den för första gången.

Avståndsmätarens många funktioner

Exakt vilka funktioner som just din avståndsmätare kommer ha beror på vad du prioriterar och vilken modell som du väljer. De mätare som finns på marknaden idag skiljer sig mycket från gårdagens och nu kan du göra mer än bara mäta och få ett mått på en display. Det finns t.ex. modeller som har bluetooth. Med denna funktion kommer du att kunna skicka över ritningar, foton och mått direkt till din dator eller mobiltelefon. Du kan också hitta upplysta displayer som gör det enklare att se mätningsresultaten i alla olika typer av ljus, samt minne som gör att mätaren kommer ihåg de allra senaste mätningarna som du gjort. På så sätt har du möjlighet att gå tillbaka och se om mätningarna fortfarande stämmer eller om det finns några avvikelser.


Redaktionen
Hantverkare.se
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • En avståndsmätare har du användning för i alla situationer där du vill mäta ett avstånd från en punkt till en annan. Det kan vara i samband med bygg, renovering, jakt eller när du spelar golf. Beroende på vilka funktioner som finns tillgängliga kan vissa avståndsmätare göra mer än så.
  • Det finns både dyrare och billigare avståndsmätare på marknaden. Du kan hitta mätare för någon enstaka hundralapp, men också mätare för 1000 kronor och uppåt. Vanligtvis får du en högre kvalitet och en större precision ju mer du betalar, men kom ihåg att många modeller är dyrare för de funktioner som de har.