Gör en offertförfrågan
Fyll i ditt postnummer där arbetet ska utföras och ange sedan vad du behöver ha hjälp med och vi hjälper dig att hitta lokala hantverkare som lämnar offerter. Samtliga anslutna hantverkare är kvalitetssäkrade vilket get extra trygghet för dig som kund. Det är självklart helt kostnadsfritt att använda vår tjänst och du förbinder dig inte till något.
Vi har förmedlat cirka
5
1
4
0
uppdragsförslag den senaste månaden.
Ange ditt postnummer - Beskriv vad du vill ha hjälp med - Jämför och välj hantverkare
Börja här
Ange ditt postnummer
och få gratis offerter från hantverkare

Anlita elektriker / elfirma

Elektriker
Elektrikern är en av de viktigaste personerna vid en om- och tillbyggnad. Även om byggnationen i övrigt går att göra själv behövs en behörig elektriker som drar och ändrar elledningarna. 

När behövs en elektriker 
En elektriker behövs nästan alltid så fort ett hus ska byggas eller renoveras alternativt byggas ut. Det enda som en amatör får göra själv är att byta elkopplare och anslutningsdon för högst 16 A och 400 V samt ändra en fast anslutning till ljusarmaturer i torra och brandsäkra miljöer. Men även då krävs att personen i fråga vet vad han eller hon gör. För allt annat arbete krävs en behörig elektriker, vilket i princip betyder jämnt och ständigt. 

En husägare är också ansvarig för att elen är korrekt dragen, och det kan leda till stora problem om elen inte dras av en behörig person så det finns stor anledning att använda sig av en elfirma.. Risken för brand blir överhängande, och försäkringsbolaget kan i värsta fall låta bli att betala ut ersättning. Då får husägaren vara glad om ingen omkommer i branden. 

Typer av elektriker 
De elektriker som en husägare ofta kommer i kontakt med är installationselektrikern och serviceelektrikern. Installationselektrikern är specialiserad på att bygga nya elsystem medan serviceelektrikern kan sägas vara expert på att leta fel, laga elsystem samt uppgradera redan befintliga system. De flesta elektriker är med i ett och samma förbund: Elektriska installatörsorganisationen. 

Utbildning 
En elektriker går först gymnasiet med elinriktning. Därefter blir den blivande elektrikern lärling på en elfirma i minst 1 600 timmar enligt ett visst schema. Därefter ges elektrikern elcertifikat. Däremot får en elektriker inte kalla sig för professionell elektriker efter denna tid. För att få arbeta helt på egen hand krävs flera års erfarenhet. 

Det finns flera grader av behörighet inom elektrikerskrået. Den elektriker som har behörighet för alla typer av elarbeten har ett AB-certifikat. ABH- och ABL-certifikat ger nästan samma behörighet med små förändringar. Många andra servicetekniker och andra hantverkare har en så kallad svagströmsbehörighet. Behörigheten tillåter en person att installera fasta anslutningar till ett redan befintligt system, såsom vid installation av ved- och pelletspannor, fläktsystem, data och larmanordningar. Dessa behörigheter påbörjas med ett B. 

Att tänka på 
Det kan vara svårt att få tag på en elektriker och då det råder brist på elektriker kan kostnaden skena iväg för de som har tid. Då elektrikern måste komma för att installera elsystem och anslutningar, är det därför bra att vara ute i god tid. Begär alltid offert och genomgång samt att få se papper på behörigheten innan en elektriker anlitas. Kontakta gärna flera företag samtidigt för jämförelsens skull. Det kan löna sig.

Senast inkomna jobb

 • Håltagning / Borrning

  - Borra i betongvägg för gardinfästen (4 fönster) - Borra i betongvägg och sätta upp tavellister/ ev tavelfäste/tavlor - Borra i (gipsvägg?) och sätta upp spegel - Eventuellt borra och fästa upp rullgardin

  Stockholm
  2017-12-17
  23:27
 • VVS-arbeten / Rördragning

  Gammalt vatten element som inte fungerar. Huset är från 1926, elementet kan kanske vara original? Vi bor i Majorna, göteborg

  Göteborg
  2017-12-17
  22:05
 • Rivning

  Behöver riva en vägg mellan två lägenheter (tror inte att den är bärande) (Har el och ett element som behöver monteras ner eller flyttas). Behöver öppna upp för två dörrar mellan lägenheterna. Behöver ta ner en vägg inne i lägenheten (har lite el)

  Stockholm
  2017-12-17
  20:34
 • Elinstallation

  Jag behöver endast hjälp med att montera en stickkontakt bredvid en befintlig strömbrytare i en villa.

  Göteborg
  2017-12-17
  20:17
 • Värmepumpar

  Det tar upp till 3-4 minuter för varmvattnet att bli varmt i samtliga kranar i huset. Jag har bytt kranar i tre omgångar utan resultat och på senare tid (ca:1/2 år) har det blivit sämre och sämre.

  Ronneby
  2017-12-17
  19:42
 • Målning / Måleri

  Tapetsera 1rum ca10kvadrat

  Orust
  2017-12-17
  17:19
 • Elinstallation

  Vi har problem med en taklampa där lampan slår av sig själv, alternativt börjar blinka. Vi gick från en "vanlig" taklampa (en lampa) till en ledlampa med flera inbyggda ledlampor, den började blinka efter ett tag (en timmme eller två, eller kortare). Vi trodde att det hade att göra med spänningen. Vi köpte en ny lampa med sex ljuskällor, återigen ledglödlampor (dessa kan dock bytas ut mot vanliga glödlampor). Hängde upp lampan idag, och efter 40 minuter slocknar allt. Nu går den inte att sätta på alls. Behöver hjälp med att ta reda på som är problemet.

  Uppsala
  2017-12-17
  16:55
VILLKOR
Att göra en offertförfrågan på Hantverkare.se är kostnadsfritt.
Den som gör en offertförfrågan godkänner att vår samarbetspartner Dorunner skickar kontaktuppgifterna till företag som är anslutna till Dorunner och som matchar förfrågan.
Den som gör en förfrågan på Dorunner/Hantverkare.se är inte bunden att anlita ett företag.
Det är dock inte tillåtet att göra oseriösa eller påhittade förfrågningar, ett reellt behov av hjälp måste finnas.
Det är heller inte tillåtet att förtala någon person eller företag eller skriva olagliga och oetiska saker i en förfrågan.
Det finns inga garantier för antalet svar som genereras av en förfrågan.
Dorunner/Hantverkare.se garanterar inte relevansen i de svar som kommer utan matchar endast förfrågningar med företag baserade på val av kategorier och regioner.

Stäng detta fönster